Foto: Reuters
Foto: Reuters

Če bi novo zakonodajo potrdili, bi do državljanstva lažje prišli tujci, ki tam ne živijo stalno, po drugi strani pa bi številni Črnogoroci, ki živijo v tujini, ostali brez volilne pravice. Kritiki vlade govorijo o volilnem inženiringu, ki bi lahko razmerja političnih moči v državi nagnil močno v prid trenutno vladajočim strankam.

Po novem predlogu bi črnogorsko državljanstvo, za katerega je bil do zdaj pogoj 10-letno neprekinjeno stalno bivališče, lahko pridobili tudi tujci, ki so tu daljše obdobje preživeli s prekinitvami gre pa za več kot 10.000 ljudi, predvsem državljanov Srbije, Bosne in Hercegovine ter Rusije.

Po drugi strani vlada načrtuje, da bi morali v roku enega leta vsi prebivalci na pristojnih institucijah osebno potrditi, da živijo v Črni gori, tistim, ki tega ne bi storili, bi stalno bivališče odvzeli, prav tako volilno pravico.

Proti nameri potekali protesti

"Kar želijo storiti, je, da ne bi več obstajali. Kako lahko tisočletna zgodovina kar izgine?" se sprašuje ena od protestnic. "Ne dajo nam države, Cerkve, zastave, himne, nasprotujejo vsemu, kar je črnogorsko. V državi s skupaj 620.000 prebivalci so spremembe statusa nekaj 10.000 ljudi pomembna stvar," opozarja analitik Zlatko Vujović. "Lahko se dramatično spremeni razmerje moči v Črno gori, ne le odnos med oblastjo in opozicijo, ampak bi se lahko izgubila prozahodna večina v Črno gori."

Protestniki so vzklikali, da je to četniška in ne njihova vlada in da Črna gora ne bo obala Srbije.

Vladne stranke: To je širjenje dezinformacij

Iz vladajočih prosrbskih strank pa sporočajo, da gre za širjenje dezinformacij z namenom, da v državi izzovejo nestabilnost, krivijo tudi predsednika Mila Đukanovića.

Za dodatno krizo vladajoče koalicije, ki ima v parlamentu le en glas večine, pa je poskrbel še premierjev predlog za odstavitev pravosodnega ministra Vladimirja Leposavića, ki je nedavno dejal, da bo genocid v Srebrenici priznal, "ko bo ta nedvoumno dokazan". A ministra, ki noče preklicati izjav ali odstopiti, podpira največja vladajoča stranka, Demokratska fronta. Zaradi slabih gospodarskih, epidemičnih in socialnih razmer v povezavi s politično krizo bi razmere lahko hitro eskalirale.