Severnokorejski vodja Kim Džong Un (levo) in ruski predsednik Vladimir Putin v Vladivostoku aprila lani. Foto: EPA
Severnokorejski vodja Kim Džong Un (levo) in ruski predsednik Vladimir Putin v Vladivostoku aprila lani. Foto: EPA

Medaljo je na slovesnosti prevzel severnokorejski zunanji minister Ri Son-Gwon. Kim Džong Un, ki se v javnosti ni pojavil več tednov, se slovesnosti ni udeležil. V medijih so se pojavila ugibanja glede Kimovega zdravja, pojavili so se celo namigi, da naj bi umrl. A po treh tednih medijskega molka naj bi se severnokorejski voditelj pojavil na ob prazniku dela, ko je slovesno odprl novo tovarno umetnih gnojil v mestu Sunčonu. Seveda pa ni potrjeno, ali je bil dogodek morebiti že pred prvim majem.

V Pjongjangu 30-metrski obelisk posvečen Rdeči armadi

Korejski polotok, ki ga je do leta 1945 zasedala Japonska, je pomagala osvoboditi sovjetska Rdeča armada. Po drugi svetovni vojni so polotok nato razdelili vzdolž 38. vzporednika.

Vojska tedanje Sovjetske zveze je septembra 1945 vdrla na sever polotoka in tam vzpostavila komunistični režim. Ameriška vojska je zasedla južni del polotoka. V Pjongjangu so v spomin padlim vojakom nekdanje Sovjetske zveze postavili 30 metrov visok obelisk.

Putin in Kim sta se prvič osebno srečala pred letom dni v ruskem pristaniškem mestu Vladivostok (na fotografiji). V ospredju pogovorov je bil severnokorejski jedrski program.