Eden izmed dveh voditeljev AfD-ja Alexader Gauland je nacizem primerjal s ptičjim kakcem v nemški zgodovini. Foto: Reuters
Eden izmed dveh voditeljev AfD-ja Alexader Gauland je nacizem primerjal s ptičjim kakcem v nemški zgodovini. Foto: Reuters

"Le tisti, ki sprejmejo preteklost, imajo moč oblikovati prihodnost," je na srečanju podmladka stranke dejal Gauland in dodal, da so "Hitler in nacisti le ptičji kakec v več kot 1000 letih uspešne nemške zgodovine," poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Vodja podmladka Damian Lohr je izpostavil glavno razliko med stranko in njeno mladino pri odnosu do Evropske unije. "EU mora umreti zato, da lahko Evropa živi," so po njegovih besedah prepričani mladi.

Podmladek stranke AfD, imenovan Mlada alternativa, se je v mestu Seebach v zvezni deželi Turingija sešel na dvodnevnem srečanju pred zveznim kongresom stranke v Augsburgu čez približno mesec dni.

Mladina proti EU-ju in evru
Mladina stranke želi na kongresu oblikovati in sprejeti lasten program. "Osrednji sestavni del naše politične identitete je zahteva po postopnem ukinjanju EU-ja in evra," je poudaril Lohr.

Organizacija, ki po lastnih navedbah šteje okoli 2.000 članov, si prizadeva tudi za možnost bolj neposrednega vpliva državljanov na odločitve na zvezni ravni ter za spremembe azilne zakonodaje v času "množičnih migracij".

CDU obsoja izjavo
Generalna sekretarka vladajoče krščanske demokratske stranke (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer se je na navedbe že odzvala z ogorčenim tvitom, da so za Gaulanda in njegovo stranko "50 milijonov žrtev vojne, holokavst in totalna vojna le ptičji kakec", poroča Washington Post.