Na Bavarskem so sprejeli zakon, po katerem morajo javne zgradbe v svoj vhodni prostor namestit križ. Fotografija je z münchenskega sodišča. Foto: Reuters
Na Bavarskem so sprejeli zakon, po katerem morajo javne zgradbe v svoj vhodni prostor namestit križ. Fotografija je z münchenskega sodišča. Foto: Reuters
Papež Frančišek in Markus Söder
Bavarskega premierja je na zasebni avdienci v Vatikanu sprejel papež Frančišek. Foto: EPA
Reinhard Marx
Bavarski kardinal Reinhard Marx je dejal, da odločitev povzroča "delitve in nemire". Foto: EPA
München
Lokalno sodišče v Münchnu. Foto: Reuters

"Jasno viden križ mora biti postavljen v vhodni prostor vsakega javnega objekta, s čimer opominja na zgodovinski in kulturni vpliv Bavarske," piše v zakonodaji, ki jo je predlagal bavarski ministrski predsednik Markus Söder iz vrst Krščansko-socialne unije (CSU).

Tiskovni predstavnik bavarskih oblasti Martin Scholtysik je za Deutsche Welle poudaril, da z ukrepom mislijo "zelo resno", ni pa znano, kakšne so kazni za kršitelje. Prav tako niso predpisane mere in natančna lokacija križa. Iz zakona so sicer izvzete nekatere visoke šole in univerze, gledališča ter muzeji.

Deželni premier Söder je odločitev naznanil konec aprila in v svojo pisarno slavnostno namestil križ. "Dati hočemo jasen znak, da imajo ljudje željo po izrazu svoje identitete," je dejal po poročanju Guardiana. Javnomnenjska raziskava inštituta Infratest dimap je pokazala, da je več kot pol Bavarcev (56 odstotkov) naklonjenih zakonodaji o križu.

"Zloraba križa v politične namene"
Novi zakon prinaša veliko križev, pa tudi nekaj težav. Odločitev Söderja je naletela na kritike pri visokih predstavnikih Katoliške cerkve, ki so v luči jesenskih deželnih volitev posvarili pred zlorabo križa v politične namene.

"Na bavarskem imamo dovolj križev. Söder instrumentalizira in zlorablja križ kot religiozni simbol," je dejala protestantska teologinja Johanna Haberer, medtem ko je kardinal Reinhard Marx sporočil, da odločitev povzroča "delitve in nemire".

Söder je v bran svoji odločitvi za bavarski radio danes dejal, da so Bavarsko izoblikovale "krščanske vrednote s krščanskimi prazniki". Bavarskega premierja je prav danes na zasebni avdienci v Vatikanu sprejel papež Frančišek.

Bavarska zvezna knjižnica je majhen srebrn križ namestila za izposojevalno polico, ki je sicer daleč od vhoda v zgradbo. Križev včeraj še ni bilo na sedežu policije in policijskih postajah v Münchnu. Po besedah tiskovnega predstavnika policije še ugotavljajo, ali jim bo potrebnih 50 križev uspelo dobiti pravočasno, saj ne poznajo kapacitet izdelovalca – naročili so jih pri delavnicah ljudi z motnjami v gibalnem razvoju, poroča Deutsche Welle.

CSU nagovarja volivce AfD-ja
CSU, ki je sestrska stranka nemške krščansko-demokratske unije kanclerke Angele Merkel, je na septembrskih parlamentarnih volitvah dosegla najslabši rezultat po letu 1949, zdaj pa naj bi si po mnenju opazovalcev na vsak način prizadevala pridobiti volivce iz skrajno desnega tabora, ki so naklonjeni Alternativi na Nemčijo (AfD).

AfD je po parlamentarnih volitvah postal največja opozicijska stranka v bundestagu, obeta pa se ji tudi vstop v bavarski deželni zbor. To bi lahko hkrati pomenilo, da bi CSU prvič izgubila absolutno večino v bavarskem parlamentu.

Na zadnjem popisu se je za katoličane izreklo 50 odstotkov Bavarcev, protestantov – med njimi je tudi premier Söder – je okoli 19 odstotkov, štirje odstotki so muslimanske veroizpovedi.