Vodja nemške opozicije je v Ukrajini med drugim obiskal tudi Irpinj. Foto: Reuters
Vodja nemške opozicije je v Ukrajini med drugim obiskal tudi Irpinj. Foto: Reuters

Nemški mediji in opozicija so kritični do odzivov nemške vlade na vojno v Ukrajini, češ da je neodločna in prepočasna, kar Scholz zavrača in pravi, da vsako odločitev in njeno izvedbo dobro premislijo. Opozicija kanclerju očita tudi, da ne obišče Ukrajine, kamor pa je danes odpotoval njihov vodja Merz.

Scholz je v sinočnjem pogovoru za javno televizijo ZDF dejal, da je o njegovem obisku obveščen in mu ne nasprotuje, da pa sam v Kijev ne namerava odpotovati, dokler tja ni vabljen predsednik države Frank-Walter Steinmeier.

"To se tako ne dela in tako to ne deluje. Da se državo, ki daje toliko vojaške in finančne pomoči, izkoristi, ko se jo potrebuje za zagotavljanje varnosti za prihodnost Ukrajine, hkrati pa pravijo, da predsednik ne sme priti," je dejal kancler.

Na izjavo Scholza se je odzval ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik in dejal, da biti užaljena jetrna klobasa ni zelo državniško, da gre za najbolj brutalno vojno uničenja, odkar so nacisti napadli Ukrajino, in ne otroški vrtec.

Nemčija je že leta ena največjih finančnih podpornic Ukrajine, zdaj pa je Berlin spremenil tudi doktrino vojaške pomoči in bo Ukrajini dostavljal tudi težko orožje. Poleg tega Nemčija podpira bojkot na uvoz ruske nafte in zmanjšuje odvisnost od ruskega plina.

Predsednik Steinmeier je želel Ukrajino obiskati sredi aprila, a so obisk v Kijevu tik pred zdajci odpovedali. Steinmeier je bil zagovornik ohranjanja odnosov s Putinom in podpornik plinovoda Severni tok 2, a je oboje po napadu na Ukrajino označil kot napako in se zanjo opravičil.

Zavrnitev njegovega obiska je nepriznavanje vse pomoči in prizadevanj Nemčije, da pomaga Ukrajini, komentirajo nemški mediji.

Vodja nemške opozicije obiskal Ukrajino