Pogajanja med Ukrajino in Rusijo o evakuaciji vojakov iz Azovstala naj bi potekala že nekaj časa. Foto: Reuters
Pogajanja med Ukrajino in Rusijo o evakuaciji vojakov iz Azovstala naj bi potekala že nekaj časa. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je v ponedeljek sporočilo, da je bil po večdnevnih pogajanjih dosežen dogovor o evakuaciji ranjenih vojakov iz Azovstala v južnoukrajinskem mestu Mariupolj. Po navedbah ministrstva sta se o evakuaciji dogovorili ruska in ukrajinska vojska.

Med njimi je 53 huje ranjenih, vse pa so prepeljali na ozemlje pod nadzorom ruskih sil in proruskih separatistov v Doneškem bazenu.

Čez nekaj ur je prišla potrditev tudi iz Kijeva. "Garnizija Mariupolj je izpolnila svojo bojno nalogo," je v izjavi zapisal generalštab ukrajinskih oboroženih sil in pojasnil, da je vrhovno vojaško poveljstvo poveljnikom enot v Azovstalu naročilo, naj rešijo življenja osebja. "Branilci Mariupolja so junaki našega časa," so še zapisali.

Iz oblegane jeklarne Azovstal evakuirali več kot 250 ukrajinskih borcev

Namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar je povedala, da so 53 ranjenih vojakov iz jeklarne odpeljali v približno 30 kilometrov oddaljeno bolnišnico v mestu Novoazovsk, ki je pod ruskim nadzorom, medtem ko so še 211 ljudi odpeljali v mesto Olenivka, na območje, ki ga nadzorujejo separatisti, ki jih podpira Rusija. Po besedah namestnice bodo vsi evakuirani predmet morebitne izmenjave ujetnikov z Rusijo.

V jeklarni naj bi bilo še 600 ukrajinskih vojakov in po navedbah ukrajinske vojske potekajo pogajanja tudi za njihovo evakuacijo.

"Junake potrebujemo žive"

"Upamo, da bomo lahko rešili življenja naših ljudi. Ukrajina potrebuje ukrajinske junake žive," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v večernem nagovoru na družbenih omrežjih.

Povedal je, da so pri evakuaciji poleg ukrajinske vojske in pogajalcev sodelovali tudi predstavniki ZN-a in Rdečega križa, ob tem pa še opozoril, da lahko pogajanja o izpustitvi vojakov trajajo nekaj časa.

Industrijski kompleks jeklarne Azovstal je zadnje zatočišče ukrajinskih sil v Mariupolju, ki je pod popolnim nadzorom ruskih sil. V jeklarni ujeti ukrajinski vojaki se skrivajo v podzemnih predorih ogromnega kompleksa.

Ukrajinski ultranacionalistični bataljon Azov, katerega številni pripadniki so odkriti neonacisti, ki je vodil obrambo pristaniškega mesta Mariupolj, je objavil videoposnetke iz jeklarne, na katerih so zatrjevali, da so tam ujeti vojaki umirali zaradi ran.

Med evakuiranimi vojaki je tudi več huje ranjenih. Foto: Reuters
Med evakuiranimi vojaki je tudi več huje ranjenih. Foto: Reuters

Volodin: Med ujetniki so nacistični zločinci

Predsednik ruskega parlamenta Volodin je dejal, da bodo ranjenim ukrajinskim ujetnikom zagotovili zdravstveno oskrbo, piše nemška tiskovna agencija DPA, nasprotuje pa izmenjavi vseh ujetnikov, češ da so med njimi tudi "nacistični zločinci".

"Nacistični zločinci niso predmet izmenjave ujetnikov. So vojni zločinci in storiti moramo vse, da jih privedemo pred sodišče," je Volodin dejal na plenarnem zasedanju.

Volodin je poudaril, da Rusija dela vse, da bi ranjenim ukrajinskim ujetnikom zagotovila zdravstveno oskrbo in z njimi ravnala humano, vendar mora stališče Rusije do "nacistov" ostati trdno.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov po poročanju BBC-ja ni želel komentirati statusa evakuiranih vojakov in ni pojasnil, ali bodo ukrajinski vojaki obravnavani kot vojni zločinci ali kot vojni ujetniki.

"Predsednik Vladimir Putin je zagotovil, da bodo obravnavani v skladu z ustreznimi mednarodnimi zakoni," je dejal in zavrnil kakršne koli dodatne podrobnosti o tem, kaj se bo zgodilo z evakuiranimi vojaki.

Rusi napadajo na vzhodu in zahodu

Po navedbah generalštaba ukrajinske vojske je ruska vojska svoje sile usmerila v zavzetje regije Doneck, kjer trenutno potekajo hudi spopadi.

Kot so sporočili, je v zadnjih 24 urah njihovim enotam uspelo odbiti 11 ruskih napadov na območju Donecka in Luganska, pri tem pa so zadeli rusko letalo Su-25 in manevrirno raketo. Prav tako so uničili pet ruskih tankov, en protiletalski raketni sistem tor, šest artilerijskih sistemov in 12 oklepnikov, še navajajo v generalštabu.

V mesta v okolici Kijeva, ki so bila uničena med ruskim napadom na ukrajinsko glavno mesto, se počasi vrača življenje. Foto: Reuters
V mesta v okolici Kijeva, ki so bila uničena med ruskim napadom na ukrajinsko glavno mesto, se počasi vrača življenje. Foto: Reuters

V okolici Lvova na zahodu Ukrajine pa je po navedbah ukrajinskih letalskih sil ruska mornarica z manevrirno raketo ponoči napadla železniško infrastrukturo. Ukrajinska zračna obramba je tri manevrirne rakete sestrelila.

Po poročanju BBC-ja ruska vojska napada prometna vozlišča in skladišča goriva v okolici Lvova, s čimer poskuša prekiniti dobavo orožja iz držav EU-ja. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so v zahodni ukrajinski regiji Lvov uničili ameriške in evropske pošiljke orožja.

Napad v regiji Černigov

V ruskem raketnem napadu na vas Desna v regiji Černigov severno od Kijeva je medtem umrlo najmanj osem ljudi, 12 pa je bilo ranjenih, je sporočil predstavnik regionalne službe za izredne razmere Oleksandr Ivčenko.

Guverner regije Vjačeslav Čaus je po poročanju BBC-ja dejal, da je ruska vojska okoli 5. ure zjutraj po krajevnem času izstrelila štiri rakete, od katerih sta dve zadeli stavbe v vasi, v kateri je vojaško oporišče ukrajinskih sil. BBC dodaja, da navedb ni bilo mogoče neodvisno potrditi.

Do v zadnjem času redkih napadov v severni regiji Černigov je prišlo nekaj tednov po tem, ko je Rusija od tam umaknila svoje enote in svoja prizadevanja osredotočila na vzhodno regijo Doneški bazen, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Čaus je ob tem danes dejal, da vojne kljub temu še ni konec. "Vojna še ni zapustila regije. Vojna ni zapustila naših mest," je dejal in prebivalce regije ob tem pozval, naj bodo previdni in naj upoštevajo sirene, ki opozarjajo na zračne napade.

Obrambni ministri EU-ja podprli nadaljnjo finančno pomoč Ukrajini za nakup orožja

Scholz in Zelenski poudarila potrebo po diplomatski rešitvi

Nemški kancler Olaf Scholz se je danes po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Zelenskim. Izmenjala sta mnenja o trenutnih razmerah v vojni z Rusijo in poudarila potrebo po diplomatski rešitvi spora. Tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal, da sta se Scholz in Zelenski strinjala, "da je za končanje konflikta potrebna diplomatska rešitev s pogajanji med Ukrajino in Rusijo".

Rusija mora nemudoma končati svoje bojne operacije in umakniti svoje enote iz Ukrajine, sta se strinjala voditelja, ki sta se dogovorila, da bosta ostala v tesnih stikih, je še dejal Hebestreit.

"Mirovni pogovori med Ukrajino in Rusijo so ustavljeni, ker Moskva ne kaže razumevanja razmer," pa je ob tem dejal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika in član ukrajinske pogajalske delegacije.

"Rusija ne kaže ključnega elementa: razumevanja dogajanja v svetu in svoje izjemno negativne vloge," je nadaljeval Podoljak. Dodal je, da Moskva "ne razume, da vojna ne poteka več po njenih pravilih, časovnici ali načrtih".

"Strateški cilj Rusov je vse ali nič," je dejal Podoljak. Ruske politične elite "se bojijo povedati resnico, to je, da se bo vojna morala končati pod povsem drugačnimi pogoji, kot so bili sprva napovedani".

Pogajalci obeh strani so se že večkrat sešli, vendar brez konkretnih rezultatov. Vodji delegacij, Vladimir Medinski za Rusijo in David Arahamija za Ukrajino, sta se po poročanju ruskih medijev nazadnje sešla 22. aprila.

Vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov je sicer konec aprila Ukrajino obtožil, da se zgolj pretvarja, da se pogaja, in zagotovil, da želi Moskva nadaljevati pogajanja, navaja francoska tiskovna agencija AFP.