V jeklarno Azovstal so se zatekli zadnji ukrajinski branilci Mariupolja. Foto: Reuters
V jeklarno Azovstal so se zatekli zadnji ukrajinski branilci Mariupolja. Foto: Reuters

"Vodimo zelo zahtevna pogajanja o evakuaciji ranjenih borcev iz Azovstala v zameno za zajete Ruse," je prek družbenih omrežij sporočila namestnica ukrajinskega predsednika vlade Irina Vereščuk, ki je še dodala, da pogovori o potencialnih evakuacijah potekajo v sodelovanju s Turčijo.

Ukrajinski vojaki v industrijskem kompleksu po navedbah britanskega BBC-ja trdijo, da se razmere zaradi nenehnih ruskih poskusov prevzema nadzora nad jeklarno poslabšujejo in da jim je zmanjkalo medicinskih pripomočkov, zato ne morejo oskrbeti ranjenih.

Industrijski kompleks jeklarne Azovstal je zadnje zatočišče ukrajinskih sil v Mariupolju, ki je sicer pod popolnim nadzorom ruskih sil.

Ubitih najmanj sto otrok

Namestnik izvršne direktorice Unicefa Omar Abdi je na zasedanju Varnostnega sveta ZN-a o Ukrajini dejal, da je bilo tam potrjeno ubitih skoraj sto otrok, vendar je dejanska številka verjetno še višja.

"ZN je samo v zadnjem mesecu dni potrdil smrt skoraj 100 otrok, verjamemo pa, da je dejansko število višje. Več otrok je bilo ranjenih in se spoprijemajo z grobimi kršitvami njihovih pravic, milijoni so morali zapustiti domove. Vojna v Ukrajini je tako kot vse vojne kriza zaščite otrok in kriza otrokovih pravic," je dejal Abdi.

Dodal je, da je bilo do zdaj uničenih najmanj 15 šol na vzhodu Ukrajine, ki imajo podporo Unicefa, napadenih pa je bilo več sto šol po celotni državi. Pozval je h koncu napadov na šole.

Zasedanje Varnostnega sveta sta tokrat sklicali Mehika in Francija, ki sta poudarili, da so napadi na šole kršitev humanitarnega prava. "Ruska vojska še naprej pobija civiliste, vključno z otroki," je dejal francoski veleposlanik Nicolas de Riviere.

Ukrajinski veleposlanik Sergij Kislica je rusko vojsko obtožil, da ugrablja ukrajinske otroke in jih vozi v Rusijo, kjer jih nezakonito posvojijo Rusi. Kislica je omenil še, da ima Rusija na svojem ozemlju posebne "centre za filtriranje", kamor zapira Ukrajince, ki naj bi delovali kot koncentracijska taborišča.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja je imel pripravljene odgovore na vse obtožbe. Večino je zavrnil kot absurdne laži, za druge pa je obtožil Ukrajince. Rusija naj bi v Ukrajini otrokom in civilistom pomagala s humanitarno pomočjo in zaščito pred ukrajinskimi napadi, je zatrdil.

Še več ljudi, kot je zapustilo Ukrajino, je razseljenih znotraj države. Foto: EPA
Še več ljudi, kot je zapustilo Ukrajino, je razseljenih znotraj države. Foto: EPA

Ukrajino zapustilo že več kot šest milijonov ljudi

Število ljudi, ki so zaradi ruske vojaške agresije zapustili Ukrajino, se je po podatkih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) povzpelo prek šest milijonov, medtem ko je notranje razseljenih več kot osem milijonov ljudi.

Ruski napad na Ukrajino 24. februarja je sprožil najhujšo begunsko krizo v Evropi po drugi svetovni vojni. Večina beguncev, ki se je zatekla v Evropsko unijo, je odšla na Poljsko, Slovaško, Madžarsko in Romunijo.

Največ, več kot 3,3 milijona ukrajinskih beguncev je sprejela Poljska, kjer vlada ocenjuje, da bi jih lahko večina ostala dalj časa, kar prinaša izzive za stanovanjski trg, šolski sistem in zdravstvo.

Po podatkih najnovejšega poročila Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je znotraj Ukrajine razseljenih več kot osem milijonov ljudi, ki so svoje domove zapustili pred spopadi.

Ukrajina bo izvedla prvo sojenje za vojne zločine

Zaradi naklepnega umora bodo v Ukrajini začeli sojenje 21-letnemu ruskemu vojaku Vadimu Šišimarinu. To bo prvo sojenje za vojne zločine, storjene med rusko invazijo v Ukrajini.

Obtožencu, ki je že v priporu, grozi dosmrtna zaporna kazen zaradi naklepnega umora.

Ruski vojak Vadim Šišimarin je obtožen, da je 28. februarja ubil neoboroženega 62-letnega civilista. Nanj naj bi streljal z avtomatsko puško skozi okno avtomobila, da bi mu preprečil prijavo položaja skupine ruskih vojakov, so sporočili iz urada generalne državne tožilke.

Civilist, ki ni bil imenovan, naj bi se peljal s kolesom po cesti nedaleč od svojega doma. Eden od ruskih vojakov naj bi obtoženemu ukazal uboj civilista, da ne bi razkril njihovega položaja, je zapisano v izjavi urada. Moški je umrl na kraju, kjer je bil ustreljen, le nekaj deset metrov od svojega doma.

Urad Venediktove je objavil fotografijo obtoženca, vendar ni navedel podrobnosti o tem, kako je prišel v ukrajinski pripor in kaj se je zgodilo z drugimi člani njegove skupine, s katero je bil med domnevnim umorom. Prav tako niso določili datuma sojenja.

Tožilstvo je registriralo že več kot 10.700 domnevnih vojnih zločinov, v katere je bilo vpletenih 622 osumljencev. Kijev in Washington pa sta od začetka invazije večkrat obtožila ruske vojake, da so zagrešili vojne zločine.

Velika Britanija in Nizozemska sta nedavno v Ukrajino poslali preiskovalce vojnih zločinov, da bi pomagali lokalnim ekipam in ekipam Mednarodnega kazenskega sodišča, ki preiskujejo morebitna množična grozodejstva, storjena v predmestju Buča v Kijevu, kjer so 2. aprila odkrili najmanj 20 trupel.

Sorodna novica Helsinki: "Finska mora v Nato brez odlašanja." Kremelj: "To je grožnja Rusiji."

Ofenziva na vzhodu države ne pojenja

Z območja Slovjanska poročajo o okrepitvi števila ruskih sil in opreme, med drugim so na območje premestili okoli 300 novih vojaških vozil.

Po navedbah ukrajinske strani pa naj bi ruski vojaki nadaljevali ofenzivo na vzhodu države z namenom prevzetja nadzora nad območji Doneck, Lugansk in Herson, da bi vzpostavili kopenski koridor s Krimskim polotokom. O napadih poročajo predvsem iz mest Severodoneck, Liman, Bahmut, Avijivka in Kurahove. Kot so priznali, so ruski vojaki dosegli delni uspeh na območju Severodonecka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo zagotovil, da se bo za Ukrajino vojna končala šele takrat, ko bo znova zavzela vsa okupirana območja. V rednem nočnem nagovoru pa je tokrat dejal, da opaža resen napredek pri mednarodnih varnostnih jamstvih. "Pogajamo se z vodilnimi državami sveta, da se Ukrajini povrne zaupanje v varnost za prihodnja desetletja," je povedal.

Več mrtvih v napadu na Černigov

Medtem so ukrajinske službe za nujno pomoč sporočile, da so bili v ruskem napadu na mesto Novgorod-Siverski v pokrajini Černigov v sredo ubiti trije ljudje, 12 pa naj bi jih bilo ranjenih.

Pred tem je o mrtvih in ranjenih poročal tudi guverner Černigova Vjačeslav Čaus, vendar v svojem sporočilu na Telegramu ni navedel točnega števila žrtev. Dodal je le, da je bil napad izveden ponoči, prizadel pa naj bi kritično infrastrukturo tega mesta, vključno s šolo.

Prorusko vodstvo Hersona želi pokrajino priključiti Rusiji