Zapora kosovskih Srbov na mejnem prehodu Jarinje. Foto: Reuters
Zapora kosovskih Srbov na mejnem prehodu Jarinje. Foto: Reuters

"Dialog pod vodstvom EU-ja je edina platforma za rešitev trenutne situacije. Prek dialoga je treba najti vzdržno rešitev. Sodelovanje je edina pot naprej," je glede napetosti med Kosovom in Srbijo med obiskom v Prištini tvitnila von der Leyen.

"Pogajalci so v Bruslju in upam, da imajo mandat za pogovore, ki so najboljši način za premik naprej. Globoko sem prepričana, da je treba rešiti situacijo in nadaljevati konstruktiven dialog," je v Prištini povedala predsednica komisije.

V Bruslju se s pogajalcema Beograda in Prištine pogovarjata posebni predstavnik Unije za dialog med Srbijo in Kosovom Miroslav Lajčak ter posebni odposlanec ZDA za Zahodni Balkan Gabriel Escobar, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Boštjan Anžin.

Tudi tam poskušajo rešiti krizo, ki jo je sprožila odločitev Prištine, da morajo Srbi, ki z avtomobilom potujejo na Kosovo, srbske zamenjati za začasne kosovske registrske tablice. Sicer morajo tudi prebivalci s tablicami Kosova te pred vstopom v Srbijo že leta zamenjati za začasne srbske. Administrativna prehoda Jarinje in Brnjak je zaradi blokad že deset dni mogoče prečkati le peš.

Kurti: Srbija je zavrnila dialog do preklica odločitve o tablicah

Kosovski premier Albin Kurti je von der Leyen sporočil, da Beograd zbira svoje sile ob administrativni črti s Kosovom in da je dvignil raven pripravljenosti vojske v Raški in Novem Pazarju. Dodal je, da Srbija orožje dobiva od Rusije in Kitajske, medtem ko sprejema donacije Evropske unije. Srbija, pravi, je zavrnila dialog, dokler se ne umaknejo specialci in do preklica odločitve o registrskih tablicah, pa tudi predlog, da bi posebne kosovske policijske enote ob administrativni meji zamenjali pripadniki KFOR-ja.

Poljski vojaki v okviru misije KFOR patruljirajo na območju mejnega prehoda. Foto: Reuters
Poljski vojaki v okviru misije KFOR patruljirajo na območju mejnega prehoda. Foto: Reuters

Von der Leyen se je dopoldne sešla tudi s kosovsko predsednico Vjoso Osmani, ki je še enkrat zatrdila, da so vsi koraki Prištine v skladu z zakonodajo in da je srbska stran edina, ki želi izzvati destabilizacijo, je še poročal dopisnik Boštjan Anžin.

Von der Leyen v Srbiji

Predsednica Evropske komisije je medtem že prispela v Srbijo, kjer jo je s šopkom cvetja pričakal predsednik Aleksandar Vučić, poroča regionalna televizija N1. Sešla se bo tudi s premierko Ano Brnabić, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Razmere na mejnem območju so še vedno napete. Kosovski Srbi so zaradi ukrepa Kosova pred desetimi dnevi z avtomobili in tovornjaki zablokirali mejna prehoda Jarinje in Brnjak. Prejšnji teden je Priština na območje napotila tudi posebne enote kosovske policije. Srbija je medtem v nedeljo dvignila raven pripravljenosti svoje vojske ob meji s Kosovom, srbska vojaška letala so preletavala območje. Zavezništvo Nato je v ponedeljek sporočilo, da so okrepili patrulje misije KFOR na območju.

Priprave na neformalni vrh EU-Zahodni Balkan v Sloveniji

Von der Leyen je sicer v državah Zahodnega Balkana v okviru priprav na neformalni vrh EU-Zahodni Balkan, ki bo prihodnjo sredo v Sloveniji v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU-ja. V torek je obiskala Albanijo in Severno Makedonijo, danes Kosovo, Srbijo in Črno goro, v četrtek bo obiskala še BiH.

Podpora Severni Makedoniji in Črni gori pri poti v EU

"Prihodnost Severne Makedonije je v Evropski uniji. Želimo vas ob sebi. Evropska komisija in jaz sva močno zavezana temu. Lahko se zanesete na nas. Naredili ste izjemen napredek in sprejeli pogumne odločitve," je povedala na skupni novinarski konferenci z makedonskim premierjem Zoranom Zaevom. Zdaj mora svoje delo po njenih besedah opraviti Evropska unija, so sporočili iz komisije.

S Kosova se je sicer von der Leyen odpravila v Črno goro, kjer se je sešla s premierjem Zdravkom Krivokapićem in predsednikom Milom Đukanovićem.

"Črna gora je država, ki je v pristopnih pogajanjih prišla najdlje. Želimo, da se to nadaljuje. To dolgujete našim ljudem, to skupaj dolgujemo našim ljudem," je povedala na skupni novinarski konferenci z Đukanovićem. "V Črni gori je potreben politični dialog, da bi naredili napredek," je še poudarila.

Črnogorski predsednik je na novinarski konferenci dejal, da je z gostjo govoril tudi o političnih procesih v Črni gori in ji povedal, da ni zadovoljen z dejanji vlade, ki je oblast v državi prevzela pred enim letom. Po njegovih besedah ni storila dovolj glede približevanja EU-ju, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.