Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tožilstvo v Slavonskem Brodu je že zahtevalo preiskovalni pripor za 52-letnega voznika avtobusa, ki naj bi zaspal za volanom. Na Kosovu je danes zaradi nesreče dan žalovanja.

Avtobusna nesreča se je zgodila v nedeljo nekaj po 6. uri, ko je avtobus na redni liniji Frankfurt–Priština v bližini Slavonskega Broda zdrsnil z avtoceste in se prevrnil. V nesreči je umrlo deset potnikov, 45 je bilo poškodovanih, od tega 15 huje. Iz bolnišnice v Slavonskem Brodu so že odpustili 26 lažje poškodovanih, dve osebi pa ostajata na intenzivni negi v smrtni nevarnosti.

Hrvaška policija je objavila, da je voznik zapeljal s cestišča na travnik ob avtocesti, nato je avtobus zaneslo in se je prevrnil. Voznik je preiskovalcem priznal, da je zaspal za volanom.

Med današnjim zaslišanjem na tožilstvu se je 52-letnik branil z molkom, o preiskovalnem priporu pa bodo odločali v torek. Glede na kazensko ovadbo 52-letniku grozi od šest mesecev do 15 let zapora zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom.

Kosovo bo spoštovalo hrvaške zakone

V Slavonskem Brodu je danes tudi kosovski notranji minister Xhelal Svecla, ki je dejal, da bo Kosovo spoštovalo hrvaške zakone v primeru voznika. Obenem je dejal, da kosovski pristojni organi sodelujejo s hrvaškimi oblastmi pri organizaciji prevoza poškodovanih. Nekatere, ki nimajo hujših poškodb, bodo še danes prepeljali na Kosovo, nekateri se bodo vrnili v Nemčijo. Del potnikov so nastanili v hotele v Slavonskem Brodu.

V Slavonski Brod so s Kosova prišli tudi nekateri svojci žrtev. Eden izmed njih je za hrvaški radio povedal, da je v nesreči umrla njegova hčerka, ki se je peljala v avtobusu s štirimi otroki.

V avtobusu je bilo 67 potnikov in dva voznika. Eden od voznikov je umrl. Do zdaj še niso identificirali dveh od desetih umrlih v nesreči.