Sprejem za Šija pred Palačo Srbije. Foto: Reuters
Sprejem za Šija pred Palačo Srbije. Foto: Reuters

Ši je v spremstvu 400-članske delegacije v torek zvečer prispel na beograjsko letališče, kjer sta ga pričakala srbski predsednik Aleksandar Vučić in premier Miloš Vučević, ki sta poudarila "železno prijateljstvo" med državama.

"Spoštovani predsednik Ši, cenjeni prijatelj, dobrodošli v Srbiji," je srbski predsednik sinoči zapisal na omrežju Instagram in drugi obisk kitajskega voditelja v Srbiji v osmih letih označil za veliko čast za državo in narod, ki da ima Kitajsko iskreno rad. "Vizija sveta, za katero se zavzemate, je dala navdih in moč naši mali državi, ki danes pogumno in ponosno stopa po poti napredka in uspeha," je zapisal srbski predsednik.

V sredo je Vučić sprejel Šija tudi na uradnih pogovorih v palači Srbije v Beogradu, pred katero je kitajskega predsednika prišla pozdravit množica ljudi, ki so mahali s kitajskimi in srbskimi zastavami. Vučić se jim je zahvalil, da so v tako velikem številu prišli pozdravit "jeklenega prijatelja Srbije".

"Rekel sem mu, da bo kot voditelj in predsednik velike sile deležen spoštovanja povsod po svetu, nikoli pa ne bo naletel na takšno spoštovanje in ljubezen kot v naši Srbiji," je množici zaupal Vučić in dejal, da se danes piše zgodovina, saj se bodo čez nekaj let vsi spominjali tega dne.

Vučić je poudaril, da ima Srbija jasna stališča glede vprašanja kitajske integritete in ima Tajvan za del Kitajske, tako kot kitajska stran brez kakršnih koli zadržkov podpira ozemeljsko celovitost Srbije. "Bili so z nami v najtežjih trenutkih, bili so z nami tudi pred 25 leti, ko je bila ta država uničena in bombardirana, skupaj z nami so plačali visoko ceno, na današnji dan so izgubili svoje ljudi," je v govoru dejal Vučić.

Po Vučiču je množico nagovoril tudi Ši, ki je dejal, da je počaščen in navdušen nad veličastnim sprejemom v Beogradu in gostoljubnostjo ter prijateljstvom srbskega naroda, kar potrjuje, da so odnosi med državama na visoki ravni in da med narodoma obstaja jekleno prijateljstvo.

"Zelo sem vesel, da sem tukaj v vaši lepi in prijazni državi. Na letališču ste me pozdravili, predsednik Vučić in drugi politični voditelji, zdaj pa sem bil počaščen s tako veličastno slovesnostjo, navdušen sem in globoko ganjen," je dejal Ši, za katerega je to znak, da srbski narod Kitajsko vidi za svojega najboljšega prijatelja. "To je resnično obojestransko in iskreno prijateljstvo," je zaključil, preden se je odpravil na dvostranske pogovore s srbskim predsednikom.

Množica v Beogradu je govore predsednikov prekinjala z aplavzi in vzkliki navdušenja. Foto: Reuters
Množica v Beogradu je govore predsednikov prekinjala z aplavzi in vzkliki navdušenja. Foto: Reuters

Vučić: "Srbija bo imela podporo Kitajske"

Vučić je po srečanju s Šijem poudaril, da bo imela Srbija podporo Kitajske pri vseh pomembnih političnih vprašanjih. Ši je medtem izpostavil trdno politično zaupanje med državama ter napovedal gradnjo skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo. Kot je dejal, Kitajska in Srbija kot pravi prijateljici in dobri partnerici uživata medsebojno politično zaupanje, ki je trdno kot skala. "Naše sodelovanje v praksi se je izboljšalo, koordinacija je tesna, ko gre za mednarodna vprašanja, in imamo jekleno prijateljstvo, ki se le še krepi in krepi," je poudaril.

Vučić je medtem dejal, da Kitajsko in Srbijo združuje ista politika v Združenih narodih, tudi ko gre za vprašanje Tajvana in Kosova. Dejal je, da Srbija podpira načelo ene Kitajske, Šiju pa se je zahvalil za zelo jasna stališča glede vprašanja Kosova in ozemeljske celovitosti Srbije. "Citiram predsednika Šija: Srbija bo imela trdno podporo Kitajske tudi glede vseh vprašanj, ki se bodo pojavila v okviru Združenih narodov. To je za nas izjemnega pomena," je izjavil srbski predsednik.

Peking Tajvan v okviru politike ene Kitajske obravnava kot del svojega ozemlja, enak odnos pa ima Srbija do Kosova.

Vučić je visokemu gostu dobrodošlico izrekel že na letališču. Foto: Reuters
Vučić je visokemu gostu dobrodošlico izrekel že na letališču. Foto: Reuters

Vučić in Ši sta po sestanku podpisala skupno izjavo o poglobitvi dvostranskega strateškega partnerstva ter izgradnji skupnosti Srbije in Kitajske s skupno prihodnostjo v novi dobi. Delegaciji držav sta na slovesnosti izmenjali tudi 28 dokumentov o sodelovanju.

Vučić je skupno izjavo označil za strateško usmeritev v razvoju dvostranskih odnosov med državama, pa tudi za njihov pogled na svet.

Ši je pri tem izpostavil, da bo Srbija prva evropska država, s katero bo Kitajska gradila skupnost s skupno prihodnostjo. "Pred osmimi leti je Srbija postala prvi celovit strateški partner Kitajske v Srednji in Vzhodni Evropi. Danes Srbija postaja prva evropska država, v kateri bomo gradili skupnost s skupno prihodnostjo," je dejal.

Vučić se je s Šijem danes pogovarjal o vrsti tem, med drugim o prosti trgovini, industriji, umetni inteligenci, sodelovanju v vojaškem varnostnem sektorju, kulturi, zdravstvu, letalskih prevoznikih in Expu 2027.

"Prijateljstvo, prepojeno s krvjo"

Pred torkovim prihodom je srbski časopis Politika objavil avtorski članek Šija, ki je prav tako omenjal železno prijateljstvo Kitajske in Srbije, ki ga želi s svojim obiskom še poglobiti. Ši je spomnil na napad zveze Nato na kitajsko veleposlaništvo v Beogradu 7. maja leta 1999, ko so bili ubiti trije kitajski novinarji, še 20 kitajskih državljanov pa je bilo ranjenih, kar je na Kitajskem povzročilo ogromno ogorčenje.

Veleposlaništvo je bilo napadeno med Natovo kampanjo proti takratni Jugoslaviji, ki je pod predsednikom Slobodanom Miloševićem vodila preganjanje etničnih Albancev na Kosovu. Ši je kritiziral Nato in dejal, da se tragični dogodek ne sme pozabiti.

Šija je na letališču Nikole Tesla pričakala častna straža in plesalci kola, ki sta si jih ogledala predsednika. Foto: Reuters
Šija je na letališču Nikole Tesla pričakala častna straža in plesalci kola, ki sta si jih ogledala predsednika. Foto: Reuters

"Kitajci cenijo mir, vendar ne bodo nikoli dovolili, da se zgodovinska tragedija ponovi," je zapisal v Politiki. "Prijateljstvo med Kitajsko in Srbijo, ki je prepojeno s krvjo, ki sta jo naroda prelila skupaj, je postalo skupni spomin obeh narodov in bo spodbudilo obe strani, da skupaj naredita velike korake naprej," je poudaril.

Glavni namen Šijevega obiska je poglobitev gospodarskega sodelovanja s Srbijo, ki je najpomembnejša gospodarska partnerica Kitajske na Balkanu in kjer ima za več milijard evrov naložb, predvsem v rudnikih in tovarnah, njena podjetja pa sodelujejo v številnih gradbenih in infrastrukturnih projektih.

Novo poglavje v odnosih med državama

Kot je dejal kitajski predsednik, se veseli, da bo ta obisk izkoristil kot priložnost za podrobno izmenjavo mnenj s predsednikom Vučićem o dvostranskih odnosih in drugih vprašanjih skupnega interesa, za poglobitev prijateljstva in oblikovanje novega načrta za razvoj dvostranskih odnosov. "Prepričan sem, da bo ta obisk uspešen in bo odprl novo poglavje v odnosih med Kitajsko in Srbijo," je dejal.

Beograd krasijo kitajske zastave. Foto: AP
Beograd krasijo kitajske zastave. Foto: AP

Med Šijevim obiskom v Beogradu leta 2016 sta državi podpisali strateško partnerstvo, lani pa je Vučić med obiskom Kitajske ob deseti obletnici kitajske pobude Pas in cesta sklenil 18 sporazumov, med njimi tudi sporazum o prosti trgovini, ki bo začel veljati julija.

"Kitajska in Srbija imata globoko tradicionalno prijateljstvo. Naši dvostranski odnosi so prestali preizkus spreminjajočega se mednarodnega okolja in postali lep primer meddržavnih odnosov. Od vzpostavitve celovitega strateškega partnerstva leta 2016 so dvostranski odnosi dosegli zgodovinske rezultate. Državi povezuje močno politično medsebojno zaupanje in plodni rezultati v zelo kakovostnem sodelovanju Pasu in poti," je Ši hvalil odnose med državama.

Srbija je po Franciji za Šija druga postaja na njegovem prvem obisku v Evropi po petih letih. Po obisku Beograda se bo odpravil še na Madžarsko, ki velja za največjo zaveznico Kitajske v Evropski uniji.

V Srbiji veliko srečanje Vučić-Ši