Foto: EPA
Foto: EPA

Kot smo poročali, je stranka kosovskih Srbov Srbska lista v soboto sklenila, da bodo srbski predstavniki in uslužbenci protestno zapustili kosovske institucije. Na severu Kosovske Mitrovice je v nedeljo potekal protest, ki se ga je udeležilo nekaj tisoč kosovskih Srbov, na njem pa so udeleženci shoda obtožili Evropsko unijo, da ne spoštuje bruseljskega sporazuma, in podprli srbske predstavnike, ki so izstopili iz kosovskih institucij.

Zapuščanje kosovskih institucij se nadaljuje tudi danes, poročajo srbski mediji. Poslanci Srbske liste so danes vrnili mandate kosovski skupščini. Predsednik Srbske liste Goran Rakić je v soboto napovedal, da bodo Srbi zapustili vse politične institucije, skupščino, vlado in štiri občine ter pravosodne organe, policijo in administracijo na Kosovu. V nedeljo je svoje uniforme odložilo več kot 300 srbskih policistov, poroča B92.

"Na severu Kosova vladata splošna evforija in navdušenje zaradi upora proti Prištini z zapuščanjem institucij. Ljudje so sporočili, da so predani temu, kar je Srbija podpisala v Bruslju," je v pogovoru za Pink TV v nedeljo dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić in ocenil, da so to "velike politične, skoraj tektonske spremembe".

Vučić je dejal, da bi pri razpletu razmer lahko pomembno vlogo igrale ZDA. Meni, da bi morali Američani naročiti misiji zveze Nato na Kosovu (Kfor), misiji Združenih narodov (Unmik) in pravosodni misiji EU (Eulex), naj namesto albanskih institucij skrbijo za varnost na severu Kosova.

Foto: EPA
Foto: EPA

Izdanih 843 opozoril zaradi registrskih oznak

Kurti je v nedeljo poudaril, da poskus srbskih oblasti, da destabilizirajo razmere na Kosovu, ne bo uspešen, in pozval kosovske Srbe, naj ne bojkotirajo kosovskih institucij, poročajo tamkajšnji mediji. Obenem je pojasnil, da je policija do zdaj izdala 843 opozoril zaradi registrskih oznak in da ni bilo nobenih incidentov ali pritožb.

Kurti je že v soboto obtožil Srbijo, da je postala orodje Kremlja. "Jasno je, za kaj gre: predsednik Srbije je lagal ter razočaral Američane in Evropejce, zelo pogosto se sestaja in koordinira z ruskim veleposlanikom v Beogradu. Srbija glede na to, da ni demokratična država, postaja orodje Kremlja," je po poročanju portala Kossev.info izjavil Kurti.

Ameriški veleposlanik v Srbiji Christopher Hill je za srbski portal televizije N1 dejal, da umik Srbov iz kosovskih institucij ni rešitev za trenutne spore in lahko stopnjuje napetosti na terenu. Predstavnike kosovskih Srbov je pozval, naj se vrnejo v kosovske institucije, vključno s policijo, pravosodjem in lokalno upravo, Prištino in Beograd pa, "naj izbereta pot dialoga in se vzdržita dejanj, ki bi privedla do nasilja in napetosti".

Srbijo in Kosovo sta k dialogu in k temu, naj se vzdržita enostranskih dejanj, ki bi lahko vodila k nadaljnjim napetostim in nasilju, pozvala tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell in posebni odposlanec EU-ja za dialog med Beogradom in Prištino Miroslav Lajčak.
Napetosti med Beogradom in Prištino so se znova okrepile, potem ko se je pretekli teden iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uresničitev odločitve o zamenjavi srbskih registrskih tablic, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, za kosovske registrske tablice.
Srbija ne priznava neodvisnega Kosova, Srbi na severu Kosova pa nasprotujejo odločitvi Prištine o preregistraciji vozil s srbskimi oznakami. Do zdaj je svoja vozila preregistriralo le nekaj Srbov.