Foto: EPA
Foto: EPA

Center v Vučjaku, ki leži v bližini nekdanje deponije odpadkov in minskega polja, je že vse od junijskega nastanka tarča ostrih kritik zaradi neprimernih pogojev za bivanje. V zadnjih dneh so se s padcem temperatur razmere še poslabšale. Taborišče blizu meje s Hrvaško sestavljajo šotori, ki jih ni mogoče ogrevati, v njih ni tekoče vode, stranišč in elektrike.

Dogovor o zaprtju je bil dosežen na današnjem srečanju ministra s predstavniki Unsko-sanskega kantona.

Prebežnike bodo premestili v druge centre po BiH, kjer imajo še proste kapacitete, potem pa jih bodo premestili v nekdanjo vojašnico Blažuj pri Sarajevu, ki jo bodo pripravili za sprejem. Na srečanju so se dogovorili tudi, da je treba vzpostaviti nov sprejemni center za prebežnike zunaj naselij, v katerega bi premestili begunce in prebežnike, ki so trenutno v centrih Bira in Miral.

Številni, med drugim tudi Svet Evrope ter EU, opozarjajo, da je Vučjak popolnoma neprimeren za bivanje, življenje in zdravje ljudi v njem pa sta ogrožena.

Svet Evrope kritičen
V zadnjem času so vse pogostejši pozivi k zaprtju tega taborišča. Za to se je v torek ob obisku Vučjaka zavzela tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, ki je razmere v tem taborišču označila za najslabše v vsej Evropi. Komisarka je ob sklenitvi štiridnevnega obiska v BiH danes znova kritizirala nasilno ravnanje hrvaške policije z ilegalnimi migranti, ki vstopajo na Hrvaško iz Bosne in Hercegovine. "Zlasti me vznemirjajo zgodbe, da so migrante pretepli in jim odvzeli stvari, vključno s čevlji, in so bili prisiljeni hoditi po grobem terenu, da bi se vrnili nazaj v Bosno in Hercegovino," je poudrila in dodala, da je t. i. pushback strategija oziroma nezakonito preprečevanje migrantom, da bi lahko vstopili v državo, kršitev evropske konvencije o človekovih pravicah. Ta med drugim predvideva pravico do prošnje za azil in vključuje prepoved mučenja.

Spomnila je, da je na to oktobra lani opozorila tudi hrvaškega premierja Andreja Plenkovića. "Stanje se je odtlej samo poslabšalo. Hrvaške oblasti morajo končati prakso zavračanja migrantov ter opraviti neodvisne in učinkovite preiskave o poročilih o množičnih izgonih migrantov in grobem ravnanju policistov," je še opozorila.

Mijatovićeva je politike v BiH pozvala, naj zaradi migrantov med lokalnim prebivalstvom ne širijo napačnih informacij in strahu. Med politiki, ki širijo sovražno propagando do migrantov, je posebej izpostavila srbskega člana predsedstva BiH Milorada Dodika.

Reportaža Boštjana Anžina iz Vučjaka