Evropska unija je opozorila, da je prebežniški center Vučnjak preblizu hrvaške meje. Foto: EPA
Evropska unija je opozorila, da je prebežniški center Vučnjak preblizu hrvaške meje. Foto: EPA

Na območju unsko-sanskega kantona na severozahodu Bosne in Hercegovine je po županovih besedah 6.000 prebežnikov, vsak dan pa v mesto prispe 150 novih.

Fazlić je napovedal, da bodo zaradi pomanjkanja vladne pomoči prisiljeni uvesti radikalne ukrepe, kot je zapiranje začasnih centrov za prebežnike. Prihodnji ponedeljek bodo tako morali prekiniti vse storitve, je poročala regionalna televizija N1.

Tamkajšnje oblasti za center Vučjak dnevno zagotavljajo 20.000 litrov vode in 3.000 obrokov hrane ter zdravniško oskrbo.

Župan Bihaća je na tiskovni konferenci v Sarajevu navedel, da so za potrebe prebežnikov v centru Vučjak porabili več kot 50.000 evrov, od vlade BiH-a pa niso prejeli nobene finančne pomoči. "Zima prihaja, ti ubogi ljudje pa hodijo skozi Bihać, ogrnjeni v odeje," je poudaril.

Župan: Hrvaška prebežnike vrača nezakonito

Mestne oblasti Bihaća dnevno zagotavljajo 20.000 litrov vode in 3.000 obrokov hrane. Foto: EPA
Mestne oblasti Bihaća dnevno zagotavljajo 20.000 litrov vode in 3.000 obrokov hrane. Foto: EPA

Spomnil je, da Hrvaška v bližini Bihaća še vedno vrača prebežnike prek nezakonitih mejnih prehodov. Tako naj bi hrvaška policija pred kratkim poslala v BiH tudi skupino prebežnikov, ki je na Hrvaško vstopila prek Srbije, čez mejni prehod Bajakovo. Spomnil je, da je zaprtje nastanitvenega centra v Vučjaku zahtevala tudi Evropska unija, ker je center preblizu meje s Hrvaško.

Oblasti v BiH-u po njegovih navedbah poskušajo zmanjšati razsežnosti prebežniške krize, ko trdijo, da je na območju celotne države približno 4.000 prebežnikov. Samo v unsko-sanskem kantonu naj bi bilo več kot 6.000 ljudi nastanjenih v začasnih centrih, zaradi česar se v Bihaću spoprijemajo z resnimi komunalnimi in varnostnimi izzivi.

Napoved protestov pred parlamentom

Župan je še napovedal, da bo po 50 prebivalcev kantona vsak dan protestiralo pred parlamentom BiH-a, če ne bodo kmalu rešili težav s prebežniki na območju Bihaća. Zagrozil je tudi, da bodo protestniki v Sarajevu vzpostavili odprti center za prebežnike, če vlada BiH-a ne bo finančno pomagala reševati migrantske krize, ki bi na območju Bihaća lahko postala tudi humanitarna kriza.