Predsednik Andrzej Duda z ženo Agato in hčerko Kingo pozdravlja podpornike v kraju Pultusk. Foto: Reuters
Predsednik Andrzej Duda z ženo Agato in hčerko Kingo pozdravlja podpornike v kraju Pultusk. Foto: Reuters

Zaradi tesnega izida bo na informacijo o zmagovalcu volitev treba počakati na prve uradne rezultate. Na Poljskem so zaradi pandemije novega koronavirusa volivcem omogočili tudi glasovanje po pošti.

Tuji mediji so volitve opisovali tudi kot odločanje med dvema vizijama Poljske – Duda s podporo vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (PiS) se predstavlja kot glasnik konservativnih in katoliških družinskih vrednost, župan Varšave Trzaskowski pa je zagovornik liberalne politike in zbliževanja z EU-jem.

Vzporedni izidi Dudi napovedujejo 50,4 odstotka glasov, Trzaskowskemu pa 49,6 odstotka. V prvem krogu je Duda osvojil 43,7 odstotka glasov, Trzaskowski pa 30,3 odstotka.

Župan Varševe pozdravlja svoje podpornike ob razglasitvi vzporednih izidov. Foto: Reuters
Župan Varševe pozdravlja svoje podpornike ob razglasitvi vzporednih izidov. Foto: Reuters

Visoka volilna udeležba
Kljub ukrepom zaradi pandemije covida-19 je bila udeležba na volitvah visoka. Vzporedne volitve, ki jih je za več poljskih televizijskih postaj izvedla analitska hiša Ipsos, kažejo, da je volilna udeležba dosegla 68,9 odstotka, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

V središču Varšave so volivci stali pred volišči z zaščitnimi maskami na obrazu, saj je na voliščih sočasno dovoljeno le omejeno število ljudi. Na vhodih so nameščena razkužila, člani volilnih komisij pa nosijo rokavice in vizirje.

Predsednik ima možnost veta
Poljski predsednik nima veliko izvršnih pooblastil, lahko pa vloži veto na sprejeto zakonodajo.

Za vladajočo stranko Zakon in pravičnost (PiS) je ponovna izvolitev Dude nujna, če želijo nadaljevati pravosodno reformo. Evropska unija je večkrat izrazila zaskrbljenost nad političnim nadzorom poljskih sodišč, Trzaskowski pa je v primeru zmage napovedal veto na sporne pravosodne zakone.

Vrste pred volišči v Varšavi. Foto: Reuters
Vrste pred volišči v Varšavi. Foto: Reuters

Duda kot glasnik katoliških družinskih vrednot in podpornik revnejših
Duda se predstavlja kot glasnik poljskih katoliških vrednot in zagovornik širokogrudnih socialnih in razvojnih programov, ki so izboljšali življenje številnih Poljakov v revnejših podeželskih predelih Poljske. V svoji kampanji je izražal nasprotovanje skupnosti LGBT oz. "ideologiji LGBT".

"Verjamem, da lahko zgradimo Poljsko, o kateri sanjamo: pravično, bogato in močno Poljsko, ki bo zaščitila šibke in se ne bo bala močnih," je v petek nagovoril podpornike.

Trzaskowski si želi izboljšati odnose z Brusljem in reformirati RTV
Trzaskowski trdi, da si želi bolj strpne Poljske, in je kritičen do retorike vladajoče stranke PiS. "Ste že kdaj slišali za takšno homofobijo, takšen antisemitizem, takšne napade na vsakogar, ki je dovolj pogumen, da reče: 'Imamo dovolj?'" je v petek nagovoril svoje podpornike.

Župan Varšave si v primeru izvolitve želi izboljšati odnose z Brusljem. Napoveduje obsežne spremembe poljske radiotelevizije, ki jo kritiki označujejo za pristransko do vladajoče stranke PiS. Trzaskowski zagovarja pravice istospolnih parov, vendar pri tem nasprotuje možnosti posvojitve.

Trzaskowski se skuša prikazati kot nekdo, ki lahko združi razdeljen narod, vendar politični analitiki menijo, da Poljsko čaka obdobje velikih nesoglasij med parlamentom in predsedniško palačo.

Poljska predsedniška tekma med Dudo in Trzaskowskim