Telefoni Xiaomi Mi 10T 5G, Huawei P40 5G in OnePlus 8T 5G v laboratoriju litovskega ministrstva za obrambo. Foto: Reuters
Telefoni Xiaomi Mi 10T 5G, Huawei P40 5G in OnePlus 8T 5G v laboratoriju litovskega ministrstva za obrambo. Foto: Reuters

"Naprave Xiaomi ne cenzurirajo komunikacije do uporabnikov ali od njih. Xiaomi nikoli ni in nikoli ne bo omejeval ali blokiral dejanj uporabnikov njegovih pametnih telefonov, kot so iskanje, klicanje, brskanje po spletu ali uporaba komunikacijske programske opreme tretjih oseb," so v sporočilu za javnost zapisali pri kitajskem podjetju Xiaomi.

Dodali so, da v celoti spoštujejo in ščitijo zakonske pravice vseh uporabnikov ter delujejo v skladu s splošno uredbo Evropske unije o varstvu podatkov (GDPR).

Litovska vlada je v teh dneh posvarila pred varnostnimi tveganji in cenzuro v pametnih telefonih kitajskih proizvajalcev, je poročal britanski BBC. Pozvali so tako k izogibanju kupovanju mobilnih telefonov kitajskih proizvajalcev kot k prenehanju uporabe naprav, ki jih že imajo v lasti.

Sorodna novica Litva zaradi cenzure in varnosti odsvetuje nakupe kitajskih telefonov

Opozorilo je izdal litovski državni center za kibernetsko varnost. Med štirimi ključnimi odkritimi varnostnimi tveganji sta dve povezani z vnaprej nameščenimi aplikacijami, dve pa z morebitno izgubo osebnih podatkov in morebitnimi omejitvami svobode izražanja, so navedli v instituciji, ki deluje v okviru litovskega obrambnega ministrstva.

Največ šibkih točk imel prav Xiaomi

Pod drobnogled so sicer vzeli telefone OnePlus 8T 5G, Huawei P40 5G in Xiaomi Mi 10T 5G. Največ problematičnih točk je pokazala prav Xiaomijeva naprava, medtem ko telefon OnePlus varnostnih težav ni imel.

Diplomatski odnosi med Litvo in Kitajsko so sicer zaostreni zaradi odločitve vlade v Vilni, da okrepi odnose s Tajvanom.