Heker je na zaslišanju dejal, da je podatke objavil, ker so ga nekatere javne izjave politikov razjezile. Foto: Reuters
Heker je na zaslišanju dejal, da je podatke objavil, ker so ga nekatere javne izjave politikov razjezile. Foto: Reuters

Moškega so prijeli že v nedeljo, ko so preiskali njegovo stanovanje. 20-letnik je hekerski napad med zaslišanjem priznal in dodal, da je deloval sam.

"Očitno se ni zavedal razsežnosti svoje akcije," je dejal eden izmed preiskovalcev za Spiegel. Mladenič naj bi še vedno živel pri svojih starših in ni imel nobenih stikov s tujimi obveščevalnimi službami. Na zaslišanju je dejal, da je napad izvedel, ker je bil jezen zaradi izjav nekaterih politikov.

V napadu, o katerem se je zvedelo prejšnji teden, je bilo prizadetih okoli tisoč politikov, znanih osebnosti in novinarjev. Od tega so okoli 50 primerov označili za hujši napad, saj je bila na spletu objavljena večja količina datotek ‒ zasebni pogovori, fotografije, telefonske številke in drugo.

Zaradi pomanjkljivega obveščanja in zadržanega odziva nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja se je na odgovorne vsul plaz kritik, pojavile pa so se tudi zahteve po boljši koordinaciji pristojnih uradov.

Številke, elektronski naslovi, osebni naslovi ...

V hekerskem napadu prek Twitterja so objavili povezave do kontaktnih informacij, kot so telefonske številke in poštni naslovi zveznih, deželnih in evropskih politikov ter drugih osebnosti, zvezdnikov in novinarjev. Pojavili pa so se tudi drugi osebni podatki, kot so številke kreditnih kartic, zasebni pogovori in fotografije ter interni strankarski dokumenti. O napadu so nemški mediji prvič poročali prejšnji teden, čeprav so bili dokumenti dostopni že od začetka decembra.