Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mednarodna skupnost je pokazala izjemen pogum in solidarnost, je poudaril evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi, ko je ponosno oznanil zbrano vsoto, ki je po njegovih besedah presegla pričakovanja. "To je močno sporočilo Albancem, kako zelo nam je mar zanje," je še poudaril.

Albanski premier Edi Rama, ki je pred konferenco opozarjal, da bi morali dobiti vsaj 400 milijonov evrov, torej vsaj 40 odstotkov od milijarde, kolikor po ocenah mednarodnih organizacij znašajo stroški popotresne obnove, je na koncu dejal, da znesek presega njegovo najbujnejšo domišljijo.

Konference so se udeležili predstavniki držav EU-ja in Zahodnega Balkana ter drugih držav, med drugim ZDA, Japonske, Švice in Katarja, pa tudi predstavniki mednarodnih organizacij in finančnih institucij, vključno z ZN-om in Svetovno banko.

Albanski premier Edi Rama s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Foto: Reuters
Albanski premier Edi Rama s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Foto: Reuters

Slovenija prispevala za šolo

Slovenija je v pomoč Albaniji po lanskem uničevalnem potresu namenila 300.000 evrov za šolo s štirimi učilnicami. "Želimo si, da bi ravno ta oblika pomoči postala primer dobre prakse nudenja pomoči najranljivejšim skupinam," je pred konferenco poudaril zunanji minister Miro Cerar.

Na donatorski konferenci je Cerar ob naznanilu slovenskega prispevka poudaril tudi upanje, da bo EU do konca prihodnjega meseca sprejel odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Albanijo. Vidno zadovoljen Varhelyi se je odzval z besedami, da to sicer ni del donatorske konference, a da to željo tudi sam povsem deli.

Slovenija je Albaniji že takoj po potresu namenila za 126.000 evrov materialne pomoči – odeje, blazine, šotore, agregate, spalne vreče in druge nujne pripomočke v pomoč ljudem.

Poleg tega je v Albanijo prek evropske ekipe za civilno zaščito napotila dva gradbena inženirja za oceno škode in ponudila pomoč za usposabljanje medicinskega osebja. Več kot 65.000 evrov pomoči Albaniji pa so donirali tudi Slovenska karitas, Rdeči križ in islamska skupnost.

Potres z magnitudo 6,4 je 26. novembra lani na območju pristaniškega mesta Drač in okolice zahteval 51 smrtnih žrtev, približno tisoč ljudi je bilo poškodovanih. Porušenih ali poškodovanih je bilo približno 50.000 stavb. V 11 občinah je potres prizadel okoli 200.000 ljudi. Gmotno škodo so ocenili na 985 milijonov evrov.