Otroka in njeno mamo so našli v Švici v nedeljo, nekaj dni za tem, ko je bila ugrabljena iz hiše njene babice.

V povezavi z ugrabitvijo, ki naj bi jo naročila dekličina mama Lola Montemaggi, so aretirali njo in še štiri moške. Trije moški so deklico odpeljali iz babičinega doma pod pretvezo, da so socialni delavci. Nato so z Montemaggijevo peš prečkali francosko-švicarsko mejo, kjer je mamo in hčerko prevzel četrti moški.

Mamo in hčerko so v nedeljo našli v skvotu v stari tovarni v švicarski obmejni vasi Sainte-Croix.

Preiskava se je zdaj osredotočila še na 55-letnega moškega v Maleziji. Osumljenec, Rémy Daillet-Wiedemann, naj bi igral ključno vlogo v organizaciji ugrabitve, je povedal tožilec v francoskem mestu Nancy. Daillet-Wiedemann je v svojo obrambo za kanal BFMTV dejal, da ni šlo za ugrabitev, ampak za "vrnitev otroka materi na njeno prošnjo".

Moški pozival k ljudskemu uporu

Po navedbah francoskih medijev je Daillet-Wiedemann nekdanji lokalni politik iz vrst sredinskega Demokratičnega gibanja v Haute-Garonnu na jugozahodu Francije. Pozneje so ga iz stranke izključili, on pa se je pomaknil politično v desno, preden je s svojimi videi, v katerih je pozival k "ljudskemu državnemu udaru", zaslovel znotraj spletnega zarotniškega gibanja.

"Odločil sem se, da prevzamem oblast v Franciji, da znova vzpostavim red v državi in vam podelim svobodo," je dejal v videu, konec lanskega leta objavljenem na YouTubu. Manifest v 81 točkah, pripet enemu od njegovih videov, povzema številne teorije zarot glede tehnologije 5G in škodljivosti zaščitnih mask, poroča BBC.

Stal naj bi za več incidenti

Le Parisien poroča, da moški živi v Maleziji že nekaj let. "Vse kaže, da je Remy Daillet glavni organizator gibanja, ki mu pripadajo osumljenci," je povedal državni tožilec Francois Perain. Daillet-Wiedemann naj bi tudi organiziral ugrabitev in osebi, ki je deklico in mamo pričakala v Švici, posredoval vse podatke.

Preiskovalci Dailleta tudi sumijo, da naj bi bil prav on tisti, ki je spodbujal k napadu na policijsko postajo v Daxu novembra lani. Lani poleti pa naj bi prek lažnega profila na družbenih omrežjih hvalil vandale, ki so s slogani, ki so zanikali holokavst, onečastili spomenik žrtev nacizma v Oradour-sur-Glanu.

Miina mama je skrbništvo nad hčerko izgubila in je ne sme ne videti ne govoriti z njo brez nadzora.