Januarja 2015 je bilo v napadih islamskih skrajnežev na tednik, policistko in judovsko trgovino ubitih 17 ljudi. Stensko pozidavo z žrtvami napada je na steno zgradbe tednike narisal ulični umetnik Christian Guemy. Foto: EPA
Januarja 2015 je bilo v napadih islamskih skrajnežev na tednik, policistko in judovsko trgovino ubitih 17 ljudi. Stensko pozidavo z žrtvami napada je na steno zgradbe tednike narisal ulični umetnik Christian Guemy. Foto: EPA

Na sojenju, ki se bo predvidoma končalo 10. novembra, bodo pričali sorodniki 17 žrtev, zaslišanih pa bo okoli 150 strokovnjakov in prič. V dvorani je zaradi pandemije novega koronavirusa obvezno nošenje zaščitnih mask.

Sorodna novica Foto: V Parizu pokol na sedežu satiričnega tednika Charlie Hebdo

Sojenje poteka na posebnem sodišču v francoski prestolnici, kamor je policija pripeljala deset obtožencev.

Sojenje spremljajo v dveh prostorih v dvorani, ograjenih s steklom, varuje pa jih več zamaskiranih policistov. Enega od obtožencev ni v teh posebnih prostorih, saj je bil po plačilu varščine izpuščen iz pripora.

Poleg glavne sodne dvorane so spremljanju sojenja na velikih zaslonih namenjene še tri druge dvorane. Na območju okoli kompleksa sodišč v Parizu so ob začetku procesa močno zaostrili varnost.

Glavnima snovalcema napada grozi dosmrtna kazen

Pariz: Začetek sojenja obtoženim v primeru Charlie Hebdo

Trem obtožencem, ki naj bi tik pred napadi odpotovali na območja pod nadzorom skrajne skupine Islamske države (IS) v Siriji in Iraku, sodijo v odsotnosti, med njimi tudi Mohamedu Belhoucinu, ki naj bi bil sicer ubit med bojem za IS v Siriji.

Ravno Belhoucin naj bi bil tisti, ki je imel skupaj z Alijem Rizo Polatom ključno vlogo pri sami organizaciji napadov. Belhoucin in Polato sta obtožena sodelovanja pri terorističnem dejanju, grozi jima dosmrtna zaporna kazen. Večina drugih na zatožni klopi je obtoženih sodelovanja s teroristično organizacijo, za kar je zagrožena kazen do 20 let zapora.

Tožilstvo zavrača očitke

Sorodna novica Charlie Hebdo pred začetkom sojenja znova objavil karikature preroka Mohameda

Čeprav so bili napadalci, brata Said in Cherif Kouachi ter njun pomagač Amedy Coulibaly, ubiti, tožilci zavračajo trditve, da se sojenje osredotoča na "male pomagače".

"Gre za posameznike, ki so bili vpleteni v logistiko, pripravo napadov, ki so zagotovili financiranje, orožje in prebivališče," je v ponedeljek povedal protiteroristični tožilec Jean-Francois Ricard in dodal, da je bilo vse to ključnega pomena za teroristično operacijo.

V dveh dneh ubitih 16 ljudi

V pokolu, ki sta ga 7. januarja 2015 v uredništvu Charlieja Hebdoja izvedla brata Kouachi, je bilo ubitih 12 ljudi. Napadalca so dva dni pozneje ubili, Coulibaly pa je isti dan napadel judovsko trgovino, kjer je zajel talce in ubil štiri ljudi. 8. januarja je bila ubita tudi policistka.

Sojenje bodo snemali za uradne arhive

Zaradi zgodovinskega pomena bodo sojenje, ki bi se moralo začeti maja, a so ga zaradi pandemije preložili, v celoti snemali za francoske uradne arhive. Prvič bodo snemali sojenje, povezano s terorizmom.

Charlie Hebdo znova objavil sporno karikaturo

Charlie Hebdo je začetek sojenja danes zaznamoval s ponovno objavo spornih karikatur preroka Mohameda. "Nikoli se ne bomo predali," je v uredniškem komentarju zapisal direktor časnika Laurent Sourisseau, ki je bil v napadu ranjen.

Pakistansko zunanje ministrstvo je obsodilo objavo karikatur. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je branil svobodo medijev. Spomnil se je tudi vseh žrtev napada.