Heinrich XIII. Prinz Reuss ob prihodu na sojenje. Foto: Reuters
Heinrich XIII. Prinz Reuss ob prihodu na sojenje. Foto: Reuters

Domnevni vodja skupine je samooklicani aristokrat, sicer pa nepremičninski agent, 72-letni Heinrich XIII. Prinz Reuss. Med osmerico obtoženih so še nekdanji vojak ter nekdanja poslanka skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Birgit Malsack-Winkemann pa tudi Reussova ruska partnerica.

Obtožnica jih bremeni, da so od avgusta leta 2021 načrtovali in pripravljali državni udar na "dan X". V skladu z načrtom naj bi se oborožena skupina infiltrirala na sedež nemškega parlamenta v Berlinu in tam zajela več poslancev ter s tem povzročila strmoglavljenje sistema. Po podatkih zveznega tožilstva so imeli za načrte na voljo približno 500.000 evrov in obsežen arzenal orožja.

Nekateri deli obtožnice se nanašajo na pripravljanje veleizdaje, med drugim na novačenje vojaškega osebja. Po mnenju zveznega tožilca obtožence združuje globoko zavračanje državnih institucij in svobodnega demokratičnega temeljnega reda.

Sojenje poteka v začasnem objektu v Frankfurtu. Foto: Reuters
Sojenje poteka v začasnem objektu v Frankfurtu. Foto: Reuters

Pred sodnike v Frankfurtu bo predvidoma stopil tudi Reuss, ki naj bi bil v skladu z načrti skupine po državnem udaru imenovan za vodjo države, in domnevni vodja vojaškega krila skupine Rüdiger von Pescatore. Nekdanja berlinska sodnica in nekdanja poslanka AfD-ja Malsack-Winkemann naj bi bila odgovorna za pravosodje.

Trdijo, da nemški rajh še vedno obstaja

Gre za drugega v vrsti sodnih procesov proti Državljanom rajha. Prvi se je začel konec aprila v Stuttgartu proti domnevnim predstavnikom vojaškega krila skupine. Tretji proces proti domnevnim članom skupine se bo 18. junija začel v Münchnu. Domnevne zarotnike so razkrili med obsežno protiteroristično racijo decembra 2022, ki je bila po poročanju medijev največja protiteroristična akcija v zgodovini zvezne republike.

Skupina Državljani rajha trdi, da nemški rajh, ki je bil ustanovljen leta 1871 in je propadel s porazom Nemčije v drugi svetovni vojni leta 1945, še vedno obstaja. Ne priznava Zvezne republike Nemčije, njenih institucij in zakonodaje ter si prizadeva povrniti meje Nemčije, kakršne so bile pred letom 1918. Po ocenah nemške notranje obveščevalne službe ima približno 23.000 privržencev.