Vodja irske diplomacije je zaskrbljen zaradi irskega varovala. Foto: Reuters
Vodja irske diplomacije je zaskrbljen zaradi irskega varovala. Foto: Reuters

Johnson je že v prvem premierskem govoru volivcem obljubil, da bo država "brez če in brez ampak" najpozneje zadnji oktobrski dan izstopila iz EU-ja. Voditelje Unije je pozval k pogovorom za nov izstopni sporazum, kar pa je Bruselj že večkrat zavrnil.

V četrtek je prilil olja na ogenj, ko je dejal, da bi moralo biti eno najbolj vročih elementov sporazuma irsko varovalo v primeru novega dogovora iz njega popolnoma izvzeto.

Irska je danes sporočila, da je Johnsonov pristop do brexita "izjemno nekoristen". Zunanji minister Simon Coveney je posvaril, da Johnson Veliko Britanijo krmari proti sporu z EU-jem in tudi z Irsko. "Najti moramo rešitve za vprašanje meje, toda premier je bil v četrtek izjemno jasen, da želi doseči dogovor z EU-jem," je Coveney izrazil zaskrbljenost.

Škotska zahteva referendum o neodvisnosti

Škotska premierka zahteva referendum o neodvisnosti. Foto: EPA
Škotska premierka zahteva referendum o neodvisnosti. Foto: EPA

Zelo jasno je nasprotovanje Johnsonovim načrtom izrazila škotska premierka Nicola Sturgeon. Škotska bo po njenih besedah nadaljevala priprave na referendum o neodvisnosti od Združenega kraljestva, saj bi sedanji načrti za brexit hudo škodili škotskemu gospodarstvu. Sturgeonova in Johnson sta danes govorila po telefonu, novi premier pa naj bi po poročanju BBC-ja Škotsko obiskal v ponedeljek.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je med dopustovanjem na jugu Francije čestital Johnsonu za prevzem položaja in dejal, da se veseli sodelovanja. Johnson naj bi v Francijo prišel čez mesec dni, ko bo v Biarritzu med 24. in 26. avgustom vrh sedmerice gospodarsko najrazvitejših držav G7.

Čestitala mu je tudi nemška kanclerka Angela Merkel, spregovorila sta o dvostranskih odnosih in Johnsonovih načrtih glede brexita. Britanski premier je sprejel vabilo Merklove, naj obišče Nemčijo.

Evropska komisija: Ne potrebujete komisarja

V četrtek se je po telefonu pogovarjal tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. V pogovoru je ponovil, da je doseženi dogovor o brexitu najboljši mogoč in da nimajo mandata za ponovna pogajanja. Je pa Evropska unija pripravljena dopolniti politično izjavo o prihodnjih odnosih.

Evropska komisija se je danes odzvala tudi na Johnsonovo napoved, da za nov mandat London ne bo imenoval komisarja. Komisija deluje na predpostavki, da se bo brexit zgodil konec oktobra, zato Združenemu kraljestvu ni treba imeti evropskega komisarja v novi ekipi pod vodstvom Ursule von der Leyen, ki bo predvidoma začela delati 1. novembra letos, so zapisali v izjavi.