Foto: EPA
Foto: EPA

Zakonu nasprotuje desnica, po novem pa o njem dvomi tudi stranka Živa Italija Mattea Renzija, ki išče nove glasove podpore vse bolj desno. Renzi predlaga popravke, ki ugajajo desnici, toda preostanek progresističnega političnega bloka jih zavrača.

Odkar se je v razpravo vmešal Vatikan, ki je pred dobrima dvema tednoma izrazil pomisleke, da bi lahko novi zakon kršil cerkveno svobodo izraza in zato tudi meddržavni Lateranski sporazum, so desničarski nasprotniki zakona postali glasnejši.

Nestrinjanje, kaj bi kaznovali in česa ne

Salvinijeva Liga in Berlusconijeva Naprej, Italija odobravata kazen za nasilje nad homoseksualci, zato pa nasprotujeta uvedbi kazni za žaljenje ali nasilje nad posameznikom zaradi njegove spolne identitete.

Sorodna novica Na Madžarskem tudi uradno prepovedano ozaveščanje mladih o LGBTIQ

Zakon ta termin definira kot: istovetenje posameznika s spolom, "ki ni nujno identičen njegovemu biološkemu spolu, in to neodvisno od morebitnega postopka spremembe spola". Toda v konservativnih krogih menijo, da gre pri različnih spolnih identitetah za nejasen koncept.

Nazadnje je razpravo razvnel še Matteo Renzi. Čeprav je njegova Živa Italija zakon v poslanski zbornici podprla, pa v senatu predlaga spremembe, ki so po godu desnici.

Poleg izločitve spolnih identitet predlaga še spremembo člena, ki svobodo govora dopušča samo do meje, ko je le-ta zlorabljena v konkretno pozivanje k diskriminatornim ali nasilnim dejanjem. Izločili bi tudi člen, s katerim zakon uvaja nacionalni dan boja proti homo- in transfobiji ter tematske izobraževalne dejavnosti v šolah.

Demokratska stranka in Gibanje petih zvezd popravke zavračata in zahtevata glasovanje senata o nespremenjenem zakonu – 13. julija. Živa Italija vztraja pri amandmajih, toda v primeru preglasovanja naj bi se strinjala tudi z obstoječim predlogom. Ker pa bo glasovanje tajno, se marsikdo v progresističnem bloku boji predvsem strankarske nediscipline.