Nevladne organizacije so v Budimpešti v znak protesta razgrnile veliko mavrično srce. Foto: Reuters
Nevladne organizacije so v Budimpešti v znak protesta razgrnile veliko mavrično srce. Foto: Reuters

Z zakonom so madžarske oblasti sprva hotele zaostriti kazni za zlorabo otrok, a so s poznejšimi spremembami in dopolnili v izobraževalnem procesu prepovedali širjenje vsebin, katerih namen bi bil krepitev ozaveščenosti glede skupnosti LGBTIQ in s katerimi bi spodbujali homoseksualnost in spremembo spola.

Za zagotovitev zaščite pravic otrok pornografija in vsebine, ki prikazujejo spolnost za lastne namene ali spodbujajo odklon od spolne identitete, spremembo spola ali homoseksualnost, ne smejo biti na voljo mlajšim od 18 let, piše v zakonu.

Sorodna novica Zakon o homotransfobiji razdvaja italijanske stranke

Poleg tega prepoveduje knjige, filme in druge vsebine za otroke in najstnike, ki vključujejo spolne identitete, ki predstavljajo odklon od heteroseksualnosti, in omembo možnosti spremembe spola.

Madžarski parlament je že decembra lani potrdil vpis tradicionalne družine v ustavo in istospolnim parom de facto prepovedal posvojitve.

Protesti zaradi spornega madžarskega zakona

Zaradi zakona ne bodo spreminjali izobraževalnih programov

Madžarske civilne organizacije so ob začetku veljave sporne zakonodaje organizirale proteste proti novemu zakonu o omejevanju dostopa do informacij o LGBTIQ. Protestniki so bili kritični do premierja Viktorja Orbana, saj da državljanom odvzema pravice, medtem ko se skuša predstaviti kot borec za svobodo.

"Zakon povezuje zločine proti otrokom s skupnostjo LGBTIQ na zvit in hudoben način," je vodja madžarske pisarne Amnesty International David Vig povedal novinarjem pred simboličnim deset metrov visokim mavričnim srcem v središču Budimpešte. Zagotovil je, da zaradi zakona ne bodo spreminjali izobraževalnih programov in kampanj.

Član skupine za pravice LGBTIQ Hatter Society Luca Dudits pa je Orbanu očital, da državljanom odvzema pravice, sebe pa hkrati prikazuje kot borca za svobodo.

Sprejetje zakona je v EU-ju sprožilo številne kritike in zahteve po ukrepanju proti Madžarski. Foto: Reuters
Sprejetje zakona je v EU-ju sprožilo številne kritike in zahteve po ukrepanju proti Madžarski. Foto: Reuters

Zaradi zakona je med drugim televizija RTL Klub prekrila svoje plakate za priljubljeno serijo, v kateri nastopa tudi homoseksualni par. Na nalepki, s katero so prekrili plakate, piše, da jih skrbi, da zakon omejuje svobodo govora in diskriminira neheteroseksualne člane družbe.

Evropski parlament najostreje obsodil zakon

Evropski parlament je medtem najostreje obsodil novi madžarski zakon, ki po mnenju Evropske komisije diskriminira osebe LGBTIQ.

Novi predpisi očitno kršijo vrednote, načela in pravo EU-ja, piše v danes sprejeti resoluciji Evropskega parlamenta. V njej so poslanci Evropsko komisijo in države članice Unije tudi pozvali, naj nujno pravno ukrepajo.

Poslanci so resolucijo sprejeli s 459 glasovi za, 147 proti in 58 vzdržanimi glasovi.

Na Madžarskem začel veljati sporni zakon

Parlament poudarja, da to ni osamljen primer, temveč "kaže, da gre za namerno in načrtovano postopno odpravljanje temeljnih pravic na Madžarskem", kjer so kampanje sovražnosti proti osebam LGBTIQ in dezinformacijske kampanje, ki jih izvaja država, postale orodje politične cenzure.

Te kršitve človekovih pravic so del širše politične agende za rušenje demokracije in pravne države, vključno s svobodo medijev, in bi jih bilo treba obravnavati kot sistemsko kršitev vrednot EU, še piše v resoluciji.

Evropski parlament poudarja, da je zakon v nasprotju z vrednotami, načelom in pravom EU-ja. Foto: Reuters
Evropski parlament poudarja, da je zakon v nasprotju z vrednotami, načelom in pravom EU-ja. Foto: Reuters

Orban: EU ne bo prepričal Madžarske

Madžarski premier Viktor Orban se je odzval na očitke iz EU-ja in sporočil, da jim ne bo uspelo prepričati Madžarske, naj opusti zakon. Poudaril je, da njegova vlada aktivistom skupnosti LGBTIQ ne bo dovolila v šole.

"Evropski parlament in Evropska komisija želita spustiti aktiviste in organizacije s področja LGBTIQ v vrtce in šole. Madžarska si tega ne želi," je sporočil prek Facebooka.
Prepričan je, da je to zadeva državne suverenosti. "Tu nimajo besede bruseljski birokrati, ne glede na to, kaj bodo storili, ne bomo dovolili aktivistom LGBTIQ med naše otroke," je dodal.

V Bruslju pozivi, da bi Madžarski preprečili dostop do evropskih sredstev

Sprejetje zakona je v EU-ju sprožilo številne kritike in zahteve po ukrepanju proti Madžarski. Vprašanje pravic oseb LGBTIQ v sosednji državi je zaznamovalo junijski vrh EU-ja, o zakonu pa je v sredo razpravljal tudi Evropski parlament, ki bo danes o tem sprejel resolucijo. Številni evropski poslanci so bili kritični, liberalci in zeleni pa so pozvali, naj se Madžarski zaradi zakona prepreči dostop do evropskih sredstev.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je zakon junija označila za sramoto, je v sredo v Strasbourgu znova zapretila z ukrepanjem. Poudarila je, da bo Evropska komisija za zavarovanje temeljnih vrednot Unije uporabila vse vzvode, ki jih ima kot varuhinja pogodb EU-ja, če Madžarska ne bo umaknila spornega zakona. Pri tem je izpostavila tudi mehanizem pogojevanja uporabe evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava, ki naj bi se začel uporabljati jeseni, in pomen zaščite evropskih sredstev za okrevanje.