Vlada Viktorja Orbana trdi, da je predlagani zakon nujen za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters
Vlada Viktorja Orbana trdi, da je predlagani zakon nujen za omejevanje širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters

Predlog zakona o podaljšanju izrednih razmer, ki se bodo iztekle v četrtek, predvideva, da bi lahko vlada odločala z odloki, pri čemer ne bi potrebovala potrditve parlamenta. Trenutno morajo v skladu z madžarsko ustavo odlok po 15 dneh potrditi poslanci. V predlogu podaljšanje izrednih razmer ni časovno omejeno.

Predlog predvideva tudi od enega do pet let zapora za tiste, ki bi širili lažne novice, ki bi vznemirjali javnost ali preprečevali ukrepanje oblasti.

Nasprotovanje zakonodaji so izrekli v opozicijskih strankah Momentum, Demokratična Koalicija, skrajno desnem Jobbiku in socialistih. Vodja socialistov Bertalan Toth je poudaril, da ne bodo podprli zakonodaje, ki bi "Madžarsko za nedoločen čas izpostavila Orbanovim muham".

Potrebujejo 80-odstotno podporo

Vodja poslanske skupine Orbanovega Fidesza Mate Kocsis je izrazil prepričanje, da bo vlada kljub nasprotovanju opozicije dobila podporo 80 odstotkov glasov poslancev, ki jih potrebuje za sprejetje zakonodajnega predloga še pred iztekom sedanjih izrednih razmer.

Vendar pa uvrstitve predloga na dnevni red ni podprlo 80 odstotkov poslancev, tako da ga parlament danes sploh ne bo obravnaval. 137 poslancev je glasovalo za, 52 pa proti.

Izredne razmere, uvedene 11. marca, se bodo tako končale v četrtek, saj jih trenutno ni mogoče podaljšati. Vladajoča stranka Fidesz lahko prihodnji teden zakonodajni predlog znova vloži na dnevni red. Za potrditev zakonodaje bo tedaj potrebna dvotretjinska večina, ki pa jo ima že sam Fidesz.

Na Madžarskem za nekatere manjše kose orožja ni potreben orožni list. Foto: Reuters
Na Madžarskem za nekatere manjše kose orožja ni potreben orožni list. Foto: Reuters

Pred sprejetjem tovrstne zakonodaje je posvarila tudi komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović. "Tudi v izrednih razmerah je treba spoštovati ustavo, zagotoviti parlamentarni in sodni nadzor ter pravico do informacij," je zapisala na Twitterju.

Evropska komisija pa ni želela komentirati samega predloga zakonodaje. "Vendar pa morajo biti vsi izredni ukrepi časovno omejeni," je poudaril govornik komisije Christian Wigand.

Orban: Število okuženih je v resnici večje

V državi je doslej za novim koronavirusom umrlo sedem ljudi, ki pa so vsi imeli pridružene bolezni – peterica srca in ožilja ter diabetes, ena žrtev je prebolevala raka, zadnja pa bolehala za kompleksnim obolenjem prebavil. 167 ljudi je okuženih.

V ponedeljkovem televizijskem nastopu je premier Viktor Orban posvaril javnost, da je število okuženih v resnici veliko večje, kot kažejo potrjeni primeri, zlasti ker večina okuženih nima vidnih bolezenskih simptomov. Eden glavnih poudarkov nagovora je bila ohranitev delovnih mest, zaradi česar bo sprejet sveženj ukrepov.

Petkrat večja prodaja orožja

Tuji mediji pa poročajo o tem, da vse več Madžarov stoji v vrstah pred trgovinami z orožjem, za katero ni treba dovoljenja, saj se bojijo, da bi zaradi zaostrenih razmer lahko prišlo do izgredov. V zadnjih tednih poročajo o opazni rasti nakupov. V državi, ki ima okoli deset milijonov prebivalcev, ima dovoljenje za posedovanje orožja okoli 300.000 ljudi, a ta dokument za nekatere manjše kose ni potreben.

"Prodamo petkrat več kosov orožja, kot smo jih v običajnem marcu. Prodali bi jih lahko celo 15-krat več, a nam je zmanjkalo orožja z gumijastimi naboji," je dejal lastnik neke orožarne.