Francois Fillon je ženi plačal za delo, ki ga sploh ni naredila. Foto: Reuters
Francois Fillon je ženi plačal za delo, ki ga sploh ni naredila. Foto: Reuters

Obsojen je na pet let zapora, od tega tri leta pogojno. Njegova žena je prejela tri leta pogojne zaporne kazni. Fillon je bil obtožen, da je svoji ženi izplačal velike vsote denarja za delo, ki naj ga sploh ne bi opravila. Med letoma 1998 in 2013 je bila namreč zaposlena kot njegova parlamentarna asistentka. Na tem položaju je bila tudi pri Marcu Joulaudu, ki je bil v obdobju, ko je Fillon služil v vladi, njegov nadomestni poslanec.

Trojica naj bi skupaj zlorabila za več kot milijon evrov javnih sredstev, ki jih morajo zdaj v skladu z odločitvijo sodišča vrniti francoskemu parlamentu. Joulaud je tako kot Penelope Fillon prejel triletno pogojno zaporno kazen. Tako Fillon kot njegova žena morata poleg tega plačati kazen v znesku 375.000 evrov. Fillon je prejel tudi desetletno prepoved opravljanja javne funkcije

Zakonca Fillon, ki sta obtožbe večkrat zanikala, sta že nakazala, da se nameravata na razsodbo pritožiti. "Ta razsodba je očitno nepoštena," je komentiral Fillonov odvetnik Antonin Levy.

Nekdanjega premierja je sicer afera drago stala, saj je izbruhnila pred predsedniškimi volitvami leta 2017. Fillon, ki se mu je nasmihala zmaga, je izpadel že v prvem krogu, na koncu pa je slavil Emmanuel Macron, ki je premagal skrajno desno političarko Marine Le Pen.