Francois in Penelope Fillon sta v preiskavi. Foto: Reuters
Francois in Penelope Fillon sta v preiskavi. Foto: Reuters

Proti Fillonovi so preiskavo uvedli v torek zaradi njene zaposlitve kot poslanske pomočnice, kjer jo sumijo poneverjanja javnih sredstev. Tako naj bi v torek ves dan preživela na zaslišanju na sodišču.

Uradno preiskavo proti njenemu soprogu so sprožili sredi marca zaradi suma, da je svoji ženi izplačal več sto tisoč evrov za delo, ki naj ga sploh ne bi opravljala oziroma naj bi za plačilo naredila izjemno malo.

Oba zakonca Fillon zanikata, da bi storila kar koli nezakonitega.

Škandal je škodljivo vplival na predsedniško kampanjo Fillona, ki je pred izbruhom afere veljal za enega glavnih favoritov za zmago na predsedniških volitvah, nato pa je njegova priljubljenost splahnela. Trenutno je glede na ankete na tretjem mestu, za vodjo skrajne desnice Marine Le Pen in sredinskim kandidatom Emmanuelom Macronom.

Prejšnji teden je preiskava dobila nove razsežnosti, potem ko so jo razširili na sum ponarejanja dokumentov, s katerimi naj bi zakonca Fillon upravičila Penelopino plačo.

Njen odvetnik Pierre Cornut-Gentille je vse tovrstne obtožbe najostreje zanikal. "Ko bo ta primer obravnavan mirno in ob spoštovanju pravnih načel, sem prepričan, da bo prepoznana nedolžnost Penelope in Francoisa Fillona," je zapisal v izjavi, ki jo je posredoval Fillonov urad. Kot je še menil odvetnik, je bila proti Fillonovi "nenavadno hitro" uvedena uradna preiskava.

Macron s podporo Vallsa
Nekdanji predsednik francoske socialistične vlade Manuel Valls je danes v predsedniški bitki podprl sredinskega kandidata Emmanuela Macrona, ki je zapustil Vallsovo vlado, da bi osnoval lastno "niti levo niti desno" politično gibanje. Njegova podpora je pomembna okrepitev za Macrona, ki naj bi glede na ankete zmagal v drugem krogu volitev.

Macron se je Vallsu nemudoma zahvalil za podporo. Ob tem je še enkrat zatrdil, da namerava v francoski politiki "prenoviti obraze", saj da ankete kažejo, da imajo ljudje zadosti politične elite.

Valls ni prvi pomembni predstavnik socialistov, ki je podprl Macrona in ne njihovega uradnega kandidata Benoita Hamona. Ta je na strankarski volitvah za predsedniško kandidaturo premagal Vallsa. Macronu sta svoj glas podpore med drugim namenila obrambni minister Jean-Yves Le Drian in nekdanji socialistični župan Pariza Bertrand Delanoe.

Glede na ankete se bosta v drugem krogu 7. maja pomerila Macron in voditeljica skrajne desnice Marine Le Pen. Macron naj bi jo premagal s približno 20 odstotnimi točkami prednosti.