Uprava podjetja si je prizadevala na sodišču doseči prepoved stavke, a jo je zavrnilo. Foto: Reuters
Uprava podjetja si je prizadevala na sodišču doseči prepoved stavke, a jo je zavrnilo. Foto: Reuters

Kot je odločilo delovno sodišče v pokrajini Hessen, ki je odločalo kot prizivno sodišče, je bil poziv sindikata svojim članom, naj stavkajo, zakonit.

Tako bo danes odpovedanih 700 poletov, v petek pa 600, največ med njimi bodo odhodni poleti iz Nemčije. To bo vplivalo na potovalne načrte 180.000 potnikov. Na ljubljanskem letališču zaradi stavke v sredo pozno popoldne še ni bil odpovedan noben polet, so za STA pojasnili v družbi Fraport Slovenija, ki upravlja letališče.

Letalska družba je pritožbo na delovno sodišče utemeljila na dvomu glede izvedbe volilnega postopka med člani sindikata UFO glede stavke, je poročal Deutsche Welle. UFO je načrtoval opozorilno stavko, da bi pritisnil na upravo podjetja glede zvišanja plač in izboljšanja delovnih razmer. Upravi očitajo, da zavrača vse pozive k pogajanjem.

Lufthansa se je sicer na delovno sodišče obrnila že pred časom, da bi dobila mnenje o tem, ali je UFO še pristojen za dogovarjanje o kolektivni spremembi plač. Po mnenju letalskega prevoznika je sindikat po odhodu številnih članov zaradi notranjih sporov izgubil reprezentativnost.

Potniki, ki so kupili vozovnice za polete danes in jutri, lahko te prek spleta spremenijo v vozovnice za vlake, je še sporočila družba. Odpoved poletov bi lahko vplivala tudi na Lufthansine podružnice, med njimi Eurowing in SunExpress.