Novo strategijo je podpisal predsednik Putin. Foto: Reuters
Novo strategijo je podpisal predsednik Putin. Foto: Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je dokument danes tudi podpisal, je sprejetje nove zunanjepolitične strategije na seji sveta za nacionalno varnost utemeljil s tem, da je Rusija zaradi "pretresov na mednarodnem prizorišču prisiljena prilagoditi svoje dokumente za strateško načrtovanje, vključno s tistimi o zasnovi zunanje politike Rusije".

Po besedah vodje ruske diplomacije Sergeja Lavrova nova strategija razkriva "eksistencialno naravo groženj, ki jo povzročajo dejanja neprijateljskih držav", ZDA pa označuje za "glavnega pobudnika in vodjo protiruske linije".

"Na splošno si Zahod s svojo politiko na vsak način prizadeva oslabiti Rusijo, gre pa za novo vrsto hibridne vojne," je dejal Lavrov. Poudaril je še, da nova strategija ruske zunanje politike temelji na načelu, da se bodo "protiruskim ukrepom neprijaznih držav nenehno upirali, po potrebi tudi ostro".

Poziv k odpravi "ostankov prevlade" ZDA

V danes objavljenem dokumentu na 42 straneh je Moskva ZDA izpostavila kot "glavnega pobudnika, organizatorja in izvajalca agresivne protiruske politike Zahoda". ZDA so "vir glavnih tveganj za varnost Rusije, mednarodni mir ter uravnotežen, pravičen in trajnostni razvoj človeštva", so zapisali in dodali, da bo v skladu s tem Rusija usmerila svojo politiko.

Strategija poziva k odpravi "ostankov prevlade" ZDA in drugih "neprijateljskih držav" ter kritizira "rusofobijo" v zahodnih državah. Evropo poziva, naj bo bolj neodvisna od ZDA.

V dokumentu tudi piše, da se Rusija vidi kot neodvisna kultura v središču "ruskega sveta", v katerem si znova prizadeva za prevlado, vsaj na območju nekdanje Sovjetske zveze, ki ga označuje kot "bližnjo tujino" Rusije.

Rusija je novo zunanjepolitično strategijo pripravila v času napetosti z Zahodom po invaziji v Ukrajini. ZDA in njene zaveznice so uvedle stroge gospodarske sankcije proti Rusiji, ki jih obtožuje, da vodijo posredniško vojno v Ukrajini, zlasti z dobavo orožja Kijevu.

Rusija, izolirana na Zahodu, si prizadeva za gospodarsko in diplomatsko zbliževanje z Azijo, zlasti s Kitajsko.