V zadnjem tednu je ruska stran večkrat ponovila, da naj bi ZDA v laboratorijih v Ukrajini skupaj s tamkajšnjimi strokovnjaki razvijale program biološkega orožja. Washington to zavrača in trdi, da tako Moskva pripravlja teren za lastno uporabo kemičnega ali biološkega orožja.

Varnostni svet ZN se bo danes na pobudo Rusije sestal na izrednem srečanju, na katerem bodo razpravljali o domnevnem biološkem orožju v Ukrajini.

Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Foreign Policy je v začetku marca navajal objavo na Twitterju, v kateri je WarClandestine zapisal, da "se prav gotovo zdi, da Putin napada mesta in lokacije, kjer so ameriški biolaboratoriji. 100-odstotno gre za domnevnim biološkim orožjem." Zapisal je tudi, da obstajajo kredibilni dokazi, da imajo ZDA v Ukrajini biološko orožje. Za vzdevkom naj bi se domnevno skrival Američan, ki je delal v ameriški vojski. Navedbam je sledila vrsta objav v različnih medijih, med drugim tudi ta, da naj bi bila Kijev in Odesa tarča ruskih napadov ravno zaradi tega, ker so tam tovrstni laboratoriji.

Kaj je biološko orožje?

Biološko orožje so mikroorganizmi, kot so virusi, bakterije, gobe ali drugi toksini, ki so proizvedeni in namerno uporabljeni, da bi povzročili bolezen ali smrti pri ljudeh, živali ali rastlinah. Biološki agenti, kot so antraks, botulin ali kuga, lahko predstavljajo velik izziv za javno zdravje, saj lahko povzročijo številne smrti v kratkem času. Bioteroristični napad se lahko pokaže tudi v obliki epidemije, če bi recimo ebolo ali virus Lassa uporabili kot biološki agent. Biološka orožja so podmnožica orožij, ki jih označujemo kot orožja za množično uničenje, kamor spadajo tudi kemična, jedrska in radiološka orožja. (vir: Svetovna zdravstvena organizacija)

Ruske navedbe, da obstajajo v Ukrajini ameriško financirani laboratoriji, kjer razvijajo biološko orožje, se sicer pojavljajo že od leta 2018, vse od takrat jih Ukrajina zanika. Kot navaja Newsweek, je maja 2020 ukrajinska varnostna služba (SBU) objavila izjavo, v kateri je pozvala politike, naj prenehajo širiti lažne informacije o obstoju ameriški vojaških biolaboratorijih v Ukrajini. "V Ukrajini ne dela noben tuj biološki laboratoriji. Izjave, ki so jih pred kratkim izrekli posamezni politiki, niso resnične in so namerno potvarjanje dejstev," so zapisali v izjavi. Še mesec prej, aprila 2020, je ameriško veleposlaništvo v Ukrajini izdalo izjavo, v kateri je prav tako zavrnilo navedbe glede domnevnih ameriško financiranih laboratorijih za razvoj biološkega orožja.

Po razpadu Sovjetske zveze v začetku 90. let prejšnjega stoletja so bile ZDA na čelu mednarodnih prizadevanj za zagotovitev varnosti v povezavi z ostanki orožja za množično uničenje, tudi v Ukrajini. Leta 2005 so ZDA in Ukrajina podpisale dogovor o sodelovanju na področju preprečevanja "širjenja tehnologij, patogenov in znanja, ki bi jih lahko uporabili za razvoj biološkega orožja".

Ukrajinske laboratorije financirajo tudi ZDA, EU in Svetovna zdravstvena organizacija

Kot navaja Reuters, ima Ukrajina več laboratorijev javnega zdravstva, v katerih raziskuje, kako ublažiti grožnje nevarnega bolezni, ki lahko prizadenejo živali in ljudi. Njihovi laboratoriji dobivajo finančno pomoč iz ZDA, Evropske unije in Svetovne zdravstvene organizacije. V okviru Pentagonovega programa za zmanjšanje biološke grožnje, ki se je začel leta 1991, ameriški strokovnjaki sodelujejo z ukrajinsko vojsko, da bi zagotovili varnost patogenov in toksinov, ki jih hranijo v laboratorijih. Kot že rečeno, je leta 2020 ameriško veleposlaništvo v Kijevu izdalo izjavo, v kateri so zapisali, da sodelujejo pri tem, da zagotavljajo, da "nevarni patogeni ne bi padli v napačne roke".

Maria Zakharova:  Foto: EPA
Maria Zakharova: Foto: EPA

Zaharova: Imamo dokaze o poskusu brisanja vojaških bioloških programov

V zadnjem tednu je Rusija znova ponovila svoje obtožbe, da ZDA sodelujejo z ukrajinskimi laboratoriji pri razvoju biološkega orožja. 6. marca je tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov Washington obtožil financiranja raziskav biološkega orožja v Ukrajini. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v sredo ponovila, da imajo dokumente, ki dokazujejo, da je ukrajinsko ministrstvo za zdravje pred 24. februarjem, ko se je začela ruska ofenziva na Ukrajino, ukazalo uničenje vzorcev antraksa, kuge, kolere in drugih patogenov. Zaharova je dejala, da so zaseženi dokumenti razkrili "izreden poskus zbrisanja dokazov vojaških bioloških programov, ki jih financira Pentagon", je poročal Reuters. "Zaključimo lahko, da so v ukrajinskih biolaboratorijih v bližini naše meje razvijali komponente biološkega orožja. Uničenje nevarnih patogenov 24. februarja je bil potreben korak, katerega cilj je bil prikriti dejstvo, da so Ukrajina in ZDA kršile 1. člen konvencije o biološkem in toksičnem orožju," je njene besede citirala Al Džazira. Konkretnih dokazov za svoje trditve Zaharova ni predložila.

Omenjeno konvencijo so podpisali leta 1972, v skladu z njo je prepovedan razvoj, proizvodnja in kopičenje zalog patogenih mikrobov ali njihovih toksinov, razen za obrambne in miroljubne namene. Konvencijo je doslej podpisalo 197 držav, med drugim tudi Slovenija.

Prvi člen konvencije o biološkem in toksičnem orožju pravi:

Vsaka država iz te konvencije se zavezuje, da ne bo nikoli in v nobenih okoliščinah izpopolnjevala, proizvajala, ustvarjala zaloge ali kako drugače pridobivala ali hranila:
a) mikrobioloških ali drugih bioloških agensov ali toksinov, ne glede na njihov izvor ali način proizvajanja, ki po na načinu niso namenjeni za uporabo v profilaktične, varstvene ali druge mirnodobne namene.

b) orožja, opreme ali vektorjev, pri katerih se uporabljajo takšni agensi ali toksini za sovražne smotre ali za oborožen spopad.

V Ukrajini so ruske obtožbe zavrnili. "Ukrajina ostro zanika tovrstne navedbe," je dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Ruske obtožbe so absurdne, se je v sredo na najnovejše obtožbe Rusije odzval tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby, medtem ko je tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price dejal, da si "Rusija izmišljuje lažne izgovore v poskusu, da bi opravičila svoja lastna grozljiva dejanja v Ukrajini".

Na ruske obtožbe se je odzvala tudi tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki, ki je prav tako prst uperila proti Kremlju. "Zdaj, ko je Rusija objavila te lažne trditve, in se zdi, da je Kitajska pritrdila tej propagandi, bi morali biti vsi pozorni, ali bo Rusija uporabila kemično ali biološko orožje v Ukrajini ali pa pod pretvezo njegove uporabe izvedla operacijo. Gre za jasen vzorec in nihče mu ne smel nasesti," je zapisala na Twitterju. Ob tem je Rusiji očitala, da je ona tista, ki ima dolgo in dobro dokumentirano zgodovino uporabe kemičnega orožja, med njimi je poskus umora in zastrupitev Putinovih političnih sovražnikov, kot je Aleksej Navalnov.

Nekdanji ameriški uradnik, ki je bil seznanjen s sodelovanjem med Kijevom in Washingtonom, je po poročanju Reutersa dejal, da so ZDA pomagale pri preobrazbi več ukrajinskih laboratorijev, ki so bili nekoč del nekdanjega sovjetskega programa za biološko orožje, v objekte za javno zdravje.

Iztok Prezelj: Vsaj v delnem obsegu gre za informacijsko vojno, verjetno celo z obeh strani

"Na tej časovni točki in z informacijami, ki jih imamo na voljo, se je težko opredeliti," na vprašanje, kako ocenjuje ruske navedbe o domnevnih ameriško financiranih laboratorijih za razvoj biološkega orožja v Ukrajini, odgovarja Iztok Prezelj, dekan Fakultete za družbene vede in strokovnjak za varnostna vprašanja. "Imamo dve možni varianti. Po prvi varianti bi ameriški akterji morda res izvajali določene raziskovalne projekte v Ukrajini, kjer bi uporabljali snovi, ki bi bile lahko ob njihovi multiplikaciji in pravilni uporabi uporabljene kot biološko orožje. V tem primeru so Rusi na to opozorili in v tem videli nevarnost, posledično pa to videli kot enega od razlogov za invazijo na Ukrajino. Po drugi varianti pa bi morda šlo za dokaj nedolžne raziskovalne projekte, ki uporabljajo nevarne biološke snovi kot raziskovalni material, kar so Rusi izrabili v svoje propagandne namene, najprej za diskreditacijo svojega nasprotnika, nato pa za identifikacijo razlogov za napad na Ukrajino. V tem primeru bi šlo tudi za diskreditacijo ukrajinske povezave z ZDA in projekcija odgovornosti na ZDA."

Kitajska: ZDA imajo nadzor nad 26 laboratoriji v Ukrajini

V torek je kitajsko zunanje ministrstvo sporočilo, da imajo ZDA nadzor nad 360 laboratoriji v 30 državah, samo v Ukrajini nad 26. "Sodeč po podatkih, k so jih objavile ZDA, imajo v Ukrajini 26 biolaboratorijev in drugih povezanih objektov, nad katerimi ima ameriško obrambno ministrstvo popoln nadzor. Vse nevarne patogene snovi v Ukrajini morajo biti shranjene v teh laboratorijih in vse raziskovalni dejavnosti vodi ameriška stran. Brez ameriške zelene luči ne sme v javnost nobena informacija," je v torek dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lijian.

Victoria Nuland, ena ključnih ameriških političark v odnosih z Ukrajino in Rusijo. Foto: EPA
Victoria Nuland, ena ključnih ameriških političark v odnosih z Ukrajino in Rusijo. Foto: EPA

"Kakšen je resničen interes ZDA? Kaj natančno so storile?" je v videoposnetku, objavljenem na Twitterju, vprašal Džao. "Mednarodna skupnost ima že dolgo dvome. Še enkrat pozivamo ZDA, naj predložijo polno poročilo o svojih bioloških vojaških dejavnostih doma in v tujini in se podvržejo večstranskemu preverjanju."

Maja lani je tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hva Čunjing trdila, da ZDA izvajajo biološko vojno in bioterorizem, hkrati pa da po svetu finančno podpirajo laboratorije, ki raziskujejo genetski inženiring. Takrat je Hva dejala, da je z ZDA povezanih 16 laboratorijev v Ukrajini, navaja Business Insider.

Dve spletni strani, ki preverjata dejstvo, Politifact in FastCheck.org, sta tovrstne navedbe zavrnili, češ da ZDA ne upravljajo nobenega laboratorija za biološko orožje v Ukrajini.

Združeni narodi so glede ruskih in kitajskih navedb sporočili, da nimajo nobenih podatkov, ki bi potrjevali navedbe o "tovrstnih laboratorijih". "Naši kolegi v Svetovni zdravstveni organizaciji, ki sodelujejo z ukrajinsko vlado, so dejali, da nimajo informacij, da bi bile tovrstne dejavnosti del ukrajinske vlade, saj bi bilo to v neskladju z obveznostmi mednarodnih sporazumov, med njimi o kemičnem in biološkem orožju," je dejal tiskovni predstavnik ZN-a Stephane Dujarric.

Ameriška podsekretarka: Ukrajina ima biološke raziskovalne objekte

Veliko olja pa je na ogenj prilila Victoria Nuland, ameriška državna podsekretarka za politične zadeve in ključna oseba na ameriški strani pri podpori Majdanski revoluciji leta 2014, poleg takratnega ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja in obrambnega ministra Asha Carterja je igrala osrednjo vlogo pri podpori dobave orožja Ukrajini in bila kot pomočnica državnega sekretarja, odgovorna za evropske in evrazijske zadeve, vodilna ameriška diplomatka v času ukrajinske krize.

V torek je namreč na senatnem odboru za zunanje zadeve v odgovoru na vprašanje senatorja Marca Rubia, ali je v Ukrajini kemično ali biološko orožje, odgovorila pritrdilno. "Ukrajina ima biološke raziskovalne objekte, glede katerih smo zdaj zelo zaskrbljeni, saj naj bi ruske enote skušale prevzeti nadzor nad njimi, zato sodelujemo z Ukrajinci, kako bi lahko preprečili, da bi ta raziskovalni material prišel v roke ruskih sil."

Ko jo je senator Rubio vprašal, ali bi bila za morebitno uporabo kemičnega ali biološkega orožja v Ukrajini odgovorna Rusija, je odgovorila pritrdilno. "Brez dvoma. Gre za klasično rusko tehniko, da okrivi za dejanje nekoga drugega, medtem ko namerava to izvesti sama."

Njen odgovor pri poznavalcih dogajanja močno odmeva, saj iz njega izhaja, da ukrajinski biološki laboratoriji niso standardni medicinski laboratoriji.

Kot pravi Prezelj, njene izjave potrjujejo, da je v Ukrajini verjetno res nekaj raziskovalnih projektov, ki so mejni oziroma razpolagajo s snovmi, ki se ob določenih pogojih lahko označijo za biološko orožje. "Da bi spoznali resnico, bi bilo treba identificirati konkretne laboratorije, konkretne projekte in pregledati njihovo vsebino. Ker divja informacijska vojna med Rusijo, Ukrajino in ZDA, ne bi smeli izključiti možnosti, da gre za projekte, ki delajo z nevarnimi snovmi, kar pa ena od strani želi izrabiti v svoje namene. Dokončnega stališča zunanji opazovalci na tej časovni točki dejansko ne moremo oblikovati."

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o dogajanju v Ukrajini smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju v Ukrajini lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.