Assange med potjo na sodno obravnavo 13. januarja letos. Foto: EPA
Assange med potjo na sodno obravnavo 13. januarja letos. Foto: EPA

"Če bi Assange umrl v britanskem zaporu, kot je posvaril odposlanec Združenih narodov za mučenje Mils Melzer, bi to pomenilo, da je bil mučen do smrti," je v pismu, objavljenem v znanstveni reviji The Lancet, zapisala skupina Zdravniki za Assangea. V njej je združenih več kot 100 zdravnikov iz 18 držav.

"Zdravniška stroka tega ne more nemo spremljati ter biti na napačni strani mučenja in napačni strani zgodovine," so poudarili. Britanske oblasti so pozvali, naj končajo "psihološko mučenje in zdravniško zanemarjanje Assangea, preden bo prepozno".

Posebni odposlanec ZN-a za mučenje Nils Melzer je 1. novembra lani posvaril, da se Assangeevo zdravje od aretacije naprej slabša, po njegovi presoji pa je ogroženo celo njegovo življenje.

Tudi po navedbah očividcev sodne obravnave 21. oktobra je Assange v slabem zdravstvenem stanju, zaradi česar je 60 britanskih zdravnikov že novembra lani pozvalo britansko notranje ministrstvo, naj ga iz strogo varovanega zapora Belmarsh premestijo v univerzitetno bolnišnico.

Novinarji s peticijo proti izročitvi Assangea v ZDA

Nevladna organizacija Novinarji brez meja je v ponedeljek objavila peticijo proti izročitvi Assangea ZDA. Glavna obravnava v zvezi z njegovo morebitno izročitvijo ZDA naj bi se na Otoku predvidoma začela prihodnji teden.

Administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa so obtožili, da se maščuje za Assangeevo sodelovanje pri medijskih odkritjih o ameriškem ravnanju v vojnah. "Objava teh dokumentov je bila v javnem interesu, in ne dejanje vohunjenja," so zapisali v peticiji, ki jo je doslej podpisalo več kot 21.000 ljudi.

Assangeev oče se boji smrtne kazni za sina

Oče ustanovitelja Wikileaksa John Shipton je ob tem za BBC izrazil zaskrbljenost, da bi njegovega sina obsodili na smrtno kazen, če ga bo London izročil ZDA, zaskrbljen pa je tudi nad sinovim zdravjem.

Ameriška obtožnica Assangea med drugim bremeni zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning in vohunjenja, skupno pa mu grozi do 175 let zaporne kazni.