Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters
Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres. Foto: Reuters

Guterres je v pismu 37.000 zaposlenim v sekretariatu ZN-a pojasnil, da bo treba za zagotovitev plače in drugih pravic sprejeti "dodatne zasilne ukrepe", česar pa ni podrobneje pojasnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki je pridobila pismo.

"Članice so plačale le 70 odstotkov celotne vsote, ki jo v letu 2019 potrebujemo za redne proračunske izdatke. To pomeni, da je primanjkljaj konec septembra znašal 230 milijonov dolarjev. Grozi nam, da bomo do konca oktobra izpraznili likvidne rezerve," še piše v Guterresevem pismu.

Guterres je kot ukrepe za zmanjševanje stroškov omenil preložitev konferenc in drugih srečanj, krčenje storitev, ki jih ZN porablja, omejitev uradnih potovanj na res ključne dejavnosti in sprejetje ukrepov za zmanjšanje porabe energije.

Članice zavračajo višanje prispevkov

Generalni sekretar ZN-a je države članice že pred meseci pozval k povišanju prispevkov za svetovno organizacijo in opozoril, da bo le tako mogoče preprečiti njene težave z likvidnostjo. Poudaril je, da je odgovornost za finančno zdravje ZN-a na koncu v rokah članic. Članice so višanje prispevka po navedbah anonimnega vira pri ZN-u zavrnile.

Operativni proračun ZN-a za leti 2018 in 2019 znaša blizu 5,4 milijarde dolarjev. Največji donator so ZDA, ki v proračun prispevajo 22 odstotkov operativnega proračuna.

Največ sredstev za agencije in mirovne operacije

Pripadniki mirovnih sil ZN-a v Maliju. Foto: Reuters
Pripadniki mirovnih sil ZN-a v Maliju. Foto: Reuters

Agencije Združenih narodov (WHO, UNICEF, UNHCR, FAO, IOM ...) in mirovne operacije niso financirane iz operativnega proračuna. Leta 2017 so Združeni narodi skupno prejeli 53,2 milijarde dolarjev – od česar je denimo 8,3 milijarde dolarjev šlo za mirovne operacije, 6,6 milijarde za UNICEF, 6,4 za Svetovni program za hrano in 5,4 milijarde dolarjev za operativni proračun, navaja Quartz.

Ameriška administracija pod vodstvom Donalda Trumpa je sicer septembra lani prenehala finančno podpirati ZN-ovo agencijo za palestinske begunce (UNRWA), za katero je leta 2017 prispevala več kot 360 milijonov dolarjev oz. okoli tretjine vseh sredstev. Tudi sredstva UNRWA-ja so ločena od operativnega proračuna.