Foto: MMC RTV SLO/EPA
Foto: MMC RTV SLO/EPA

Država je v preteklosti tovrstne odločitve izvajala znotraj Združenih narodov in Evropske unije, vendar pa po brexitu sledi novi britanski pravni okvir, poroča BBC.

Sankcijam bodo podvrženi posamezniki in organizacije po vsem svetu, ki kršijo človekove pravice ali pa so na podlagi zlorab profitirale. Britanski zunanji minister Dominic Raab bo imenoval več deset ljudi, ki jim bodo zamrznili premoženje in ki jim bo prepovedan vstop v državo.

Med prvimi bodo na seznamu kršitelji iz Rusije, Savdske Arabije in Severne Koreje.

Sankcije na osnovi t. i. zakona Magnitskega

Številni britanski poslanci so se zavzemali za strožje kazni britanskega sistema proti tujim državam ali njenim prebivalcem, obtoženim kršitve človekovih pravic, ki temeljijo na zakonu Magnitskega.

Zakon je dobil ime po smrti ruskega odvetnika Sergeja Magnitskega, ki je bil aretiran leta 2008, saj je odkril krajo 230 milijonov dolarjev, ki so jih ruski davčni uradniki odtujili državi Rusiji. Zaradi tega je bil 11 mesecev v zaporu, kjer so ga mučili in tepli do smrti.
"Ne bomo dopustili, da imajo tisti, ki prizadejajo bolečino in uničujejo nedolžna življenja, koristi od Združenega kraljestva," je dejal Raab.

Na seznamu (še) ni nikogar s Kitajske

Na seznamu pa za zdaj ni nikogar s Kitajske, kjer so se znova vneli nemiri po sprejetju zakona o nacionalni varnosti v Pekingu, ki oža pooblastila Hongkongu. Britanski premeir Boris Johnson je novi zakon označil za kršitev svoboščin v nekdanji britanski koloniji.