Foto: EPA
Foto: EPA

V skladu z novim sistemom bodo morali priseljenci za pridobitev vizuma zbrati najmanj 70 točk. Te bodo pridobili za posebne veščine, sposobnosti in poklice. Znati bodo morali tudi angleški jezik in imeti ponudbo za delo z letno plačo v višini najmanj 25.600 funtov (30.820 evrov). Za vizum bodo lahko zaprosili tudi tisti s plačo 20.480 funtov (24.620 evrov), če bodo dobili delo na področju, kjer primanjkuje delavcev, ali imajo doktorat, povezan z delom.

"Vizume bodo dobili samo tisti z zadostnim številom točk," je sporočila britanska ministrica za notranje zadeve Priti Patel in poudarila: "Tako bodo imeli prednost najboljši talenti, kot so znanstveniki, inženirji in univerzitetni profesorji." Patelova je povedala, da 70 odstotkov današnje evropske nizkokvalificirane delovne sile ne bi ustrezalo novim merilom, kar pomeni, da se bo število priseljencev v prihodnosti zmanjšalo. "Fokus naše ekonomije moramo premakniti z zanašanja na poceni delovno silo in se namesto tega osredotočiti na vlaganje v tehnologijo in avtomatizacijo. Podjetja se bodo morala prilagoditi," je še navedla vlada.

Točkovanje tudi za študente

Ti ukrepi bodo začeli veljati po koncu prehodnega obdobja, ki se bo predvidoma končalo 31. decembra letos. Tisti državljani EU-ja, ki so že na Otoku ali bodo tja prišli pred koncem prehodnega obdobja, bodo lahko zaprosili za prednaselitveni ali naselitveni status, ki jim omogočata enake pravice, kot jih imajo Britanci. V Združenem kraljestvu živi približno 3,2 milijona ljudi iz držav članic Unije.

Na točkovanju bo po koncu prehodnega obdobja temeljilo tudi podeljevanje vizumov za študente, ki bodo namenjeni "talentom z vsega sveta". Za pridobitev vizuma bodo morali imeti dokazilo o sprejemu na eno od britanskih univerz, znati angleško in imeti dovolj sredstev za stroške.

Kritiki: Nečloveško in škodljivo

Novi sistem priseljevanja je naletel na kritike v britanski opoziciji in združenjih britanskih podjetij. Ministrica za notranje zadeve laburistične vlade v senci Diane Abbott je povedala, da bo "zelo težko privabiti delavce na vseh ravneh usposobljenosti, dokler bo v veljavi torijsko sovražno okolje". "Večina ljudi, ki pride sem na delo, že govori angleško. A bomo zares blokirali prihod recimo matematičnega genija, če njegova angleščina ne bo dovolj dobra? To je nečloveško in škodljivo," je dodala po poročanju Guardiana.

V Konfederaciji britanske industrije so pozdravili določene ukrepe, a posvarili pred negativnimi posledicami za gradbena podjetja, bolnišnice in živilskopredelovalno industrijo. Sindikat Unison je medtem posvaril pred "katastrofo" na področju nege. Kritiki poudarjajo, da so delovna mesta, ki jih vlada označuje za nizkokvalificirana, ključnega pomena za blaginjo in rast poslovanja. S tem ogrožajo zagotovitev nujnih storitev, pristavljajo.