Foto: Reuters
Foto: Reuters

Johnson je večji del svoje ministrske ekipe imenoval ob prevzemu premierskega položaja julija lani, po prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah decembra pa ni izvedel pomembnejših menjav. A nekateri so že takrat napovedovali, da se bodo obširnejše menjave zgodile po izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, kar se je zgodilo 31. januarja.

Med najbolj odmevnimi zamenjavami je odstop finančnega ministra, ki naj bi odstopil, potem ko mu je Johnson ponudil, da ostane na položaju, če odpusti vse svoje svetovalce, kar pa je Javid zavrnil.

Javida je Johnson na položaj imenoval julija lani, zdaj pa ga bo nasledil Rishi Sunak, do zdaj drugi mož finančnega ministra, ki ga čez mesec dni čaka zahtevna naloga predstavitve proračuna.

Johnsona presenetil dogovor o Severni Irski

Za drugo presenečenje je poskrbel Johnson z odstavitvijo Juliana Smitha s položaja ministra za Severno Irsko, saj je bil ta z vseh strani deležen pohval zaradi svojega prispevka pri obnovitvi dogovora o delitvi oblasti, ki je po treh letih zastoja privedel do vnovične vzpostavitve polavtonomne vlade in skupščine na Severnem Irskem.

Po poročanju britanskega časopisa The Times naj bi dogovor neprijetno presenetil Johnsona, ker vključuje preiskavo domnevnih zločinov, ki naj bi jih v desetletjih sektaškega nasilja zagrešili britanski vojaki.

Na odstavitev Smitha se je odzval irski premier Leo Varadkar, ki je v tvitu zapisal, da je Julian v osmih mesecih na položaju ministra prispeval k ponovni vzpostavitvi oblasti na Severnem Irskem, zagotovil sporazum z Irsko, ki je po odhodu Združenega kraljestva preprečil strogo mejo, ter dosegel enakost vseh pri sklenitvi zakonske zveze.

"Si eden najboljših britanskih politikov našega časa," je ocenil Varadkar.

Vlado glede na današnje odločitve Johnsona zapušča tudi ministrica za podjetništvo Andrea Leadsom. S položaja je odstopil tudi državni pravobranilec Geoffrey Cox, ki je pojasnil, da ga je k temu pozval Johnson.

Po brexitu na vrsti notranja vprašanja

Po dolgem obdobju, ko je politično dogajanje v državi krojil brexit, se želi Johnson zdaj osredotočiti na notranja vprašanja, vključno s financiranjem policije, zdravstva in infrastrukture.

Nekatera najbolj znana imena na ključnih položajih naj bi sicer te ohranila. Za položaj se med drugim naj ne bi bilo treba bati zunanjemu ministru Dominicu Raabu in notranji ministrici Priti Patel. Več menjav naj bi bilo na ravni državnih sekretarjev, kjer naj bi med drugim dosegli popolno spolno uravnoteženost.