Uradnik Evropskega sveta je odstranil britansko zastavo iz preddverja stavbe. Foto: Reuters
Uradnik Evropskega sveta je odstranil britansko zastavo iz preddverja stavbe. Foto: Reuters

V Londonu so se od povezave poslovili z zabavo. Premier Boris Johnson je ob tem napovedal poenotenje države in začetek prijateljskega sodelovanja z EU-jem.

Otok je v petek ob 23. uri po tamkajšnjem času (opolnoči po srednjeevropskem) po treh preložitvah izstopa, ki je bil sprva predviden 29. marca 2019, EU zapustil s sporazumom o brexitu. Sporazum pokriva pravice državljanov, finančno poravnavo in vprašanje meje na irskem otoku. Opredeljuje tudi prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca leta 2020 in ga je mogoče podaljšati za največ dve leti.

Evroskeptiki so se v petek, zadnji dan v EU-ju, veselili, nasprotniki brexita pa so s plakatom Še vedno ljubimo EU izrekli svoje razočaranje. Foto: Reuters
Evroskeptiki so se v petek, zadnji dan v EU-ju, veselili, nasprotniki brexita pa so s plakatom Še vedno ljubimo EU izrekli svoje razočaranje. Foto: Reuters

Do konca leta za državljane in podjetja nič sprememb

Vsaj do konca leta se za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva ne bo skoraj nič spremenilo, saj bo Združeno kraljestvo do tedaj ostalo v notranjem trgu in carinski uniji. London in Bruselj bosta morala do konca prehodnega obdobja doseči dogovor o prihodnjih odnosih, pri čemer jih čakajo težka pogajanja.

Na Otoku so odhod proslavili s posebno sejo vlade v mestu Sunderland na severovzhodu Anglije. Premier pa je priredil tudi sprejem za člane vlade in javne uslužbence. Uro pred izstopom je nagovoril sodržavljane. "Delo moje vlade in moje delo je, da državo poenotimo in jo popeljemo naprej," je povedal Johnson.

Brexit je po njegovih besedah priložnost za "nacionalno obnovo in spremembo" ter za to, da Združeno kraljestvo postane pravičnejši prostor. Napovedal je vlaganja v javne storitve, infrastrukturo in nove tehnologije po državi. "Želimo, da bi bil to začetek novega obdobja prijateljskega sodelovanja med EU-jem in energično Britanijo," je še dejal.

Johnson je tudi obljubil, da bo državo znova združil. "Za mnoge je to neverjeten trenutek upanja, trenutek, za katerega si nikoli niso mislili, da bo prišel. Drugi občutijo vznemirjenje in izgubo. Verjetno največja pa je tretja skupina, tista, ki jo je že začenjalo skrbeti, da se vse politično pričkanje nikoli ne bo končalo."

Združeno kraljestvo zapustilo EU

Žalost in veselje

Med Britanci je bilo sicer v petek, zadnji dan, ko je bila Velika Britanija v povezavi, zaznati tako veselje kot žalost. Nasprotniki brexita so v Dovru ob Rokavskem prelivu izobesili velik napis Še vedno ljubimo EU. Na Škotskem so v spomin na članstvo v povezavi prižigali svečke, tamkajšnja premierka Nicola Sturgeon pa je znova pozvala k izvedbi referenduma o škotski neodvisnosti. "Škotska se bo vrnila v srce Evrope kot neodvisna država," je tvitnila.

Evroskeptiki so v središču Londona čez dan pripravili piknik, zvečer pa je eden najglasnejših zagovornikov brexita Nigel Farage organiziral še veliko zabavo ob izstopu, na katero je prišlo več sto ljudi.

EU ima znova 27 članic

Bruselj: Britanska zastava gre v muzej

V Bruslju so zvečer zgolj sneli britanske zastave z drogov pred institucijami Unije. Eno od teh bodo shranili v muzej Hiša evropske zgodovine.

Že dopoldne so se predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in predsednik Evropskega sveta Charles Michel od Otoka poslovili z izjavo o prihodnosti Evrope po brexitu. Von der Leyenova je poudarila, da bosta Bruselj in London skušala doseči čim boljši trgovinski dogovor ter se zahvalila vsem Britancem, ki so izboljšali EU in ga naredili močnejšega. "Zadnji dan članstva Zdruenega kraljestva je bil zelo čustven," je dodala.

Evropa se bo po slovesu Združenega kraljestva zbudila v novo jutro, države članice EU-ja pa bodo še naprej gradile skupno prihodnost, so predtem zapisali v skupni izjavi. Ob tem so posvarili Otok, da po izstopu ne bo obdržal vseh prednosti članstva.

Mednarodna obzorja: Razdruženo kraljestvo