Ameriški državni sekretar Mike Pompeo svojo evropsko-azijsko turnejo začenja v Ukrajini. Foto: EPA
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo svojo evropsko-azijsko turnejo začenja v Ukrajini. Foto: EPA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izrazil upanje, da "se bodo ZDA aktivneje vključile v mirovni proces na vzhodu Ukrajine in za odpravo (ruske) okupacije Krima".

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je zatrdil, da je Ukrajina za Washington "pomembna država". "Danes sem tukaj z jasnim sporočilom: ZDA prepoznavajo pomen ukrajinskega boja za svobodo, demokracijo in blaginjo. Naša podpora pri tem ne bo nikoli omajana," je zatrdil.

Gre za do zdaj najvišji ameriški obisk v Ukrajini po izbruhu afere, ki je pripeljala do sprožitve ustavnega postopka za odstavitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa v ameriškem kongresu. Trump naj bi Zelenskemu v telefonskem pogovoru pogojeval sprostitev v ameriškem kongresu odobrene pomoči Ukrajini v zameno za odprtje preiskave proti demokratskemu tekmecu Trumpa Joejaju Bidnu.

Pompeo bo turnejo po Evropi in Aziji nadaljeval v Minsku, kjer se bo v soboto sešel s predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, ki Belorusijo z železno roko vodi od leta 1994. Od tam bo odpotoval v kazahstansko prestolnico Nursultan in nato še v Taškentu, kjer se bo sestal z uzbekistanskimi voditelji ter se udeležil zasedanja ministrov osrednje Azije.