Trump zanika vse obtožbe žvižgača. Foto: Reuters
Trump zanika vse obtožbe žvižgača. Foto: Reuters

Odvetnik prvega žvižgača Mark Zaid je za ABC News povedal, da zdaj zastopa še drugega žvižgača, ki je bil prav tako obveščevalec in je že govoril z glavnim preiskovalcem.

Podrobnosti o trditvah drugega žvižgača niso znane. Imel naj bi informacije iz prve roke glede obtožb v povezavi s telefonskim pogovorom med Trumpom in Zelenskim, poroča BBC.

V petek je New York Times poročal, da drugi žvižgač, ki ima bolj neposredne informacije, razmišlja o tem, da bi spregovoril o okoliščinah telefonskega klica. Ni jasno, ali gre za isti osebi.

Prvi žvižgač trdi, da je Trump "uporabil moč svoje administracije, da bi zahteval vmešavanje tuje države v ameriške predsedniške volitve leta 2020", kot navaja BBC, tako da je Ukrajino prosil, naj uvede preiskavo proti glavnemu tekmecu Josephu Bidnu in njegovemu sinu Hunterju, ki je delal za ukrajinsko naftno podjetje.

Trump je to storil v času, ko je zadrževal vojaško pomoč, namenjeno Ukrajini, zaradi česar kritiki pravijo, da je bil to pritisk na ranljivega zaveznika z namenom vmešavanja v ameriške predsedniške volitve, ki bodo prihodnje leto, v korist Trumpa.

Trumpu, ki je uslugo povezal s finančno pomočjo Ukrajini, zaradi teh izjav grozi ustavna obtožba. Trump je sicer prijavo prvega žvižgača označil za "popolnoma netočno".

Trump tudi nad drugega žvižgača

Predsednik se je na najnovejše poročanje o novem žvižgaču že odzval na Twitterju: "Prvi tako imenovani žvižgač z informacijami iz druge roke je moj telefonski pogovor razumel skoraj popolnoma napačno (...) in zdaj prihaja še en 'žvižgač' iz globoke države, prav tako z informacijami iz druge roke. Naj prihajajo!"

Demokrati v predstavniškem domu ameriškega kongresa so proti Trumpu zaradi prijave prvega žvižgača sprožili začetek preiskav za postopek odstavitve predsednika, v angleščini znan kot impeachment. Preiskovalni odbor pod vodstvom demokratov drugega žvižgača še ni zaslišal.