Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Odločiti se moramo, da je zdaj čas obrambe, čas boja, od katerega je odvisna usoda države in ljudstva," je dejal Zelenski. "In vsi razumemo, da je v času vojne, ko je veliko izzivov, popolnoma neodgovorno, da se tema volitev lahkotno in igrivo vrže v družbo," je poudaril Zelenski, ki je postal predsednik maja 2019. "Menim, da volitve v tem času niso primerne."

Zakon o vojnem stanju, ki je začel veljati ob začetku ruske agresije februarja 2022, prepoveduje izvedbo volitev. Pred kratkim pa so se v ukrajinskih medijih pojavila ugibanja o domnevnih spremembah zakona, ki naj bi omogočile predsedniške volitve tudi v času vojne.

V državi bi morale oktobra potekati redne parlamentarne volitve, a so jih odpovedali. Če ne bi bilo vojne, bi prvi krog predsedniških volitev potekal zgodaj spomladi prihodnje leto.

Ameriški republikanski senator Lindsey Graham in nekateri drugi zahodni uradniki so Kijev pozvali k izvedbi volitev, da bi tako pokazali, da lahko izvaja svobodne in poštene volitve, medtem ko je v vojni.

Konec tedna je ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba dejal, da predsednik tehta prednosti in slabosti volitev iz vojnega časa. Sam Zelenski je pred tem sicer dejal, da bi bil pripravljen izvesti glasovanje, če bi Ukrajini zagotovili pomoč, ki jo potrebuje – in če bi se volitve zdele potrebne.

Medtem ko je podpora Zelenskemu po začetku ruske invazije narasla, je zdaj med nekaterimi zahodnimi zavezniki Kijeva vedno več znakov nestrpnosti do ukrajinskega voditelja. Videti je tudi razkol v vodstvu države, potem ko je poveljnik ukrajinske vojske nakazal, da je vojna prišla v statično fazo, kar pa je Zelenski konec tedna ostro zanikal.

Zelenski je v ponedeljek dejal, da če se izkaže, da je treba končati razdiralne pogovore, obstajajo državne strukture, ki so "sposobne sprejeti te odločitve in družbi zagotoviti vse potrebne odgovore. Tako, da ne bo več prostora za konflikte in igro nekoga drugega proti Ukrajini," je dejal v videonagovoru.

Dejal je, da je ključnega pomena, da državne institucije v celoti stojijo za vojnimi napori "in ne za tlakovanje ali popravilo ulic". Poudaril je, da se mora država osredotočiti "veliko bolj na obrambo ... zlasti na regionalni ravni", in pozval k prizadevanjem za zagotovitev, da se ne bo ponovil ruski napad konec tedna na ukrajinsko brigado, v katerem je bilo ubitih 19 vojakov. Zelenski je pred tem dejal, da je napad v južni regiji Zaporožje "tragedija, ki bi se ji lahko izognili". Ukrajinski mediji so poročali, da so bili vojaki ubiti med petkovo podelitvijo nagrad, čeprav celotne okoliščine ostajajo nejasne.

Šest žrtev ukrajinskega obstreljevanja

V ukrajinskem obstreljevanju mesta Doneck v istoimenski regiji na vzhodu Ukrajine, ki ga zasedajo ruske sile, je bilo ubitih šest ljudi, 11 pa ranjenih, je sporočil vodja proruskih oblasti v regiji Denis Pušilin. Po njegovih besedah je ukrajinska vojska z raketnim sistemom Himars zadela štiri cilje v mestu.

"Šest ljudi je bilo ubitih, 11 pa ranjenih. Vsem ranjenim je zagotovljena zdravniška pomoč," je na družbenih omrežjih zapisal Pušilin in dodal, da so bile v napadu poškodovane le civilne stavbe, vključno z uradom za delo in socialno varnost. Po njegovih besedah so ukrajinske sile na mesto izstrelile rakete dolgega dosega, ki so jih Kijevu zagotovile ZDA.

Ukrajinski mediji so medtem poročali, da je bil v napadu močno poškodovan center za usposabljanje operaterjev brezpilotnih letalnikov. Ukrajinska vojska navedb še ni komentirala.

V zadnjem dnevu je sicer ukrajinska vojska na frontni črti zabeležila 78 spopadov z ruskimi silami. Slednje naj bi si še vedno prizadevale obkoliti mesto Avdijivka v regiji Doneck, na svoji spletni strani poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

"Sovražnikove ofenzivne akcije so bile neuspešne na območjih Stepove, Avdijivke in Tonenke v regiji Doneck, kjer so obrambne sile odbile več kot 20 napadov," je v poročilu zapisala ukrajinska vojska, ki medtem nadaljuje z dolgotrajno ofenzivo v smeri mesta Melitopolj v regiji Zaporožje.