Robert Fico na prvi tiskovni konferenci po zmagi. Foto: Reuters
Robert Fico na prvi tiskovni konferenci po zmagi. Foto: Reuters

Predsednica Zuzana Čaputova bo Ficu v ponedeljek dala mandat za sestavo vlade.

Po preštetih 98 odstotkih glasov je levosredinska Smer-SSD prejela 23,37 odstotka glasov, kar pomeni, da bo imela v 150-članskem parlamentu predvidoma 42 sedežev. Na drugem mestu je liberalna Progresivna Slovaška (PS) Michala Šimečke, ki je zbrala 16,86 odstotka, na tretjem mestu pa so socialdemokrati iz Glas-SD-ja s 15,03 odstotka. Prav ti bi lahko bili tako odločilni pri sestavi nove koalicije. A vodja Glas-SD-ja, nekdanji Fičev sodelavec Peter Pellegrini, je pustil vse možnosti za prihodnost odprte.

Nova smer zunanje politike

Fico je že v predvolilni kampanji jasno povedal, da želi spremeniti smer slovaške zunanje politike. Dejal je, da bo prekinil vojaško pomoč Kijevu, nasprotuje sankcijam proti Moskvi, poleg tega pa ima tudi bolj nacionalistična in konservativna stališča v primerjavi s PS-jem, ki zagovarja bolj zeleno politiko, poleg tega pa je bolj naklonjen pravicam skupnosti LGBT in večji evropski integraciji.

59-letni Robert Fico naj bi se še četrtič zavihtel na premierski stolček. Foto: AP
59-letni Robert Fico naj bi se še četrtič zavihtel na premierski stolček. Foto: AP

V eni od prvih izjav po zmagi je Fico danes poudaril, da bo Slovaška še naprej Ukrajini pomagala "na humanitaren način", da pa je njegovo stališče do oboroževanja jasno.

"Pripravljeni smo pomagati s povojno prenovo države, ampak naše stališče do oboroževanja Ukrajine poznate," je dejal na novinarski konferenci.

Fičev predvolilni poziv "Niti enega naboja" (za Ukrajino) je naletel na plodna tla v državi s 5,5 milijona prebivalcev, ki tradicionalno do Rusov ne gojijo sovražnih čustev.

Kot je dejal Fico, imajo Slovaška in Slovaki "večje težave", kot je ukvarjanje z Ukrajino, vključno s cenami energentov in življenjskih stroškov. Je pa vojno v Ukrajino označil kot "veliko tragedijo za vse" in pozval k mirovnim pogajanjem, saj "nadaljnje ubijanje ne bo nikomur v pomoč".

Fico je dan po volitvah dejal, da bo počakal, da mu predsednica Čaputova podeli mandat, preden bo začel sestavljati vlado. Čaputova, nekdanja članica liberalne stranke Progresivna Slovaška, je danes nakazala, da to lahko pričakuje. "V duhu naše ustavne tradicije bom jutri zaupala sestavo vlade zmagovalcu volitev," je sporočila.

Po oceni analitikov se bo slovaška zunanja politika, če bo vlado prevzel Fico, korenito spremenila in bi utegnila postati podobna politiki, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban.

Ta je Ficu že čestital. "Vedno je dobro sodelovati s patriotom. Se že veselim," je zapisal Orban v čestitki na omrežju X.

Fičevo zmago je pozdravil tudi madžarski zunanji minister Peter Szijjarto. "Robert Fico ima enake nazore glede vojne, migracij in vprašanj spola kot mi. Njegova zmaga ponuja veliko priložnost za okrepitev višegrajskega zavezništva," je zapisal Szijjarto na Facebooku.

Četrti premierski mandat?

Šimečka je priznal zmago Fičeve stranke, a dejal, da njihov cilj ostaja, da Slovaška dobi stabilno proevropsko vlado, ki bo upoštevala vladavino prava in začela reševati ključna vprašanja za prihodnost. Dodal je, da bo kljub volilnemu izidu tudi sam poskusil sestaviti koalicijo.

Michal Šimečka si želi, da Slovaška še naprej stopa po evropski poti. Foto: Reuters
Michal Šimečka si želi, da Slovaška še naprej stopa po evropski poti. Foto: Reuters

Po vzporednih volitvah je bolje kazalo PS-ju, po štetju pravih glasovnic pa se je tehtnica nagnila v Fičevo smer, ki je tako na dobri poti, da že četrtič postane slovaški premier. Državo je že vodil v letih 2006–2010 in 2012–2018.

Leta 2018 je moral odstopiti zaradi množičnih protestov, ki so sledili po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegove zaročenke Martine Kušnirove.

Predsednica države Zuzana Čaputova naj bi tako po pričakovanjih Ficu dala možnost, da sestavi parlamentarno večino in s tem oblikuje novo vlado.

Kot pišejo strokovnjaki, bi lahko bili v novi koaliciji še stranki Glas in nacionalistična Slovaška nacionalna stranka, ki je prejela 5,68 odstotka glasov. Če pa bi koalicijo skušal sestaviti PS, bi prav tako potreboval Glas in kakšno desnosredinsko stranko.

Volilna udeležba je bila 68-odstotna.