Veliko simbolike: mavrica nad novim viaduktom. Foto: EPA
Veliko simbolike: mavrica nad novim viaduktom. Foto: EPA

V mesto ob Ligurskem morju se je zgrnil ves italijanski državni vrh. 1067 metrov cestišča na osemnajstih 40-metrskih stebrih s 50 metrov globokimi temelji. Ob straneh: dve vrsti sončnih panelov, ki bodo ustvarili 95 odstotkov potrebne energije. V notranjosti: vrsta senzorjev, ki nadzorujejo stanje strukturnih elementov. Po sredini: osemnajst 28 metrov visokih jambornih svetilk, ki objektu dajejo videz vitke ladje. To je novi genovski viadukt domačina, arhitekta Renza Piana, ki so ga zgradili v za Italijo rekordnih 15 mesecih.

Italijanski premier Giuseppe Conte na rdeči preprogi novega viadukta. Foto: Reuters
Italijanski premier Giuseppe Conte na rdeči preprogi novega viadukta. Foto: Reuters

Bucci: Dosegli smo izjemen rezultat. Vsem hvala.
"1200 ljudi je resnično dalo vse od sebe. In s tem hočem povedati, da so garali 24 ur na dan vsak dan. Ustavili so se samo na božič. Premagali so velike težave, od tistih s prahom do novega koronavirusa. A nazadnje smo dosegli izjemen rezultat. Vsem vam izrekam zahvalo,"
je ob odprtju dejal župan Genove in izredni komisar za obnovo po nesreči Marco Bucci.

Preiskava odgovornosti še poteka: nekateri osumljeni večkratnega umora iz malomarnosti
Vlada Giuseppeja Conteja je pretekli mesec dosegla sporazum, po katerem bo kapitalsko stopila v koncesionarsko podjetje Autostrade per l'Italia in prevzela njegov nadzor. Delež družine Benetton, ki ga je do zdaj upravljala, naj bi postopoma padel na samo 11 odstotkov. V preiskavi odgovornih za predlansko nesrečo je medtem še vedno 71 ljudi, po večini povezanih s koncesionarjem ter hčerinskimi podjetji za vzdrževanje in nadzor. Nekateri so osumljeni večkratnega umora iz malomarnosti.

V Genovi slovesno odprli nov viadukt

"Ponosni bomo, ko bo sodni postopek ustrezno hitro končan in bodo tisti, ki so krivi za nesrečo, odgovarjali," je dejala Egle Possetti, predstavnica družin umrlih v nesreči.

Viadukt poimenovan po mestnem zavetniku svetemu Juriju
Genovčani so novi viadukt, ki bo središče znova povezal z zahodnimi predmestji in Francijo, poimenovali po mestnem zavetniku, svetem Juriju. Promet po njem naj bi stekel v sredo.