George Zimmerman se je sam predal policiji zaradi uboja 17-letnega Trayvona. Foto: EPA
George Zimmerman se je sam predal policiji zaradi uboja 17-letnega Trayvona. Foto: EPA

so obtožili umora druge stopnje (nenaklepnega uboja) in so ga že prepeljali v zapor. Varnostnika sprva zaradi uboja, ki se je zgodil že 26. februarja, niso aretirali, sam pa se je zgovarjal, da je šlo pri streljanju za samoobrambo. Dolgo časa se je skrival, saj se je bal javnega linča, včeraj pa se je sam predal policiji. Prvič naj bi ga zaslišali v četrtek.

Floridska javna tožilka Angela Corey, ki slovi po svoji nepopustljivosti, je ob objavi obtožnice dejala, da je njena naloga "poiskati resnico": "Do tega trenutka nas je pripeljalo iskanje pravice za Trayvona. Te odločitve nismo sprejeli zlahka."

Upravičen občutek ogroženosti?
Zimmermanovo zatrjevanje, da je šlo za samoobrambo, ni pomirilo prahu, ki se je dvignil zaradi odločitve policije iz Sanforda, da sprva proti njemu ne vloži obtožnice, in zaradi floridskega zakona, ki dopušča uporabo sile (beri: orožja) vsakomur, ki se upravičeno čuti ogroženega. Zimmerman se bo tako najverjetneje zagovarjal kot nedolžen.

Primer je sprožil nacionalno razpravo tudi o vlogi rase in o rasnem razlikovanju. 17-letni Trayvon se je tistega usodnega dne namreč sprehajal po zagrajenem naselju v kraju Sanford, oblečen v trenirko s kapuco, zaradi česar naj bi se Zimmermanu v kombinaciji s črno barvo kože zazdel sumljiv.