Albanci so jasno povedali, kaj si mislijo o ameriški prošnji. Foto: EPA
Albanci so jasno povedali, kaj si mislijo o ameriški prošnji. Foto: EPA
Tirana
Protestniki so na ulicah vztrajali več dni. Foto: EPA

"Za Albanijo je to nemogoča operacija," je v televizijskem nagovoru dejal albanski premier Edi Rama in pojasnil, da za uničenje sirskih bojnih strupov nimajo potrebnih kapacitet.

Po dveh mesecih na položaju se je socialistični premier moral spopasti z množičnimi protesti in kritikami opozicije zaradi ideje, da bi na albanskem ozemlju uničevali nevarne snovi.

Kritiki ideje so izpostavljali nevarnost za okolje in negativen vpliv na turizem.

Albanija je leta 2007 uničila svoje zaloge kemičnega orožja, ki je ostalo še iz časov komunističnega režima. Septembra leta 2011 so sicer odkrili še nekaj strupenih snovi, ki so jih nato uničili v letu dni.

Rok do sredine leta 2014
V skladu z ameriško-ruskim dogovorom in resolucijo Varnostnega sveta ZN-a mora biti sirsko kemično orožje uničeno do sredine prihodnjega leta. Ker je uničenje na sirskem ozemlju, medtem ko poteka državljanska vojna, prenevarno, so se ZDA s prošnjo za uničenje obrnile na več držav. Poleg Albanije so zaprosile še Belgijo, Francijo in Norveško.

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki je zadolžena za nadzor nad uničenjem sirskih bojnih strupov, bi morala v petek predstaviti natančen načrt procesa uničenja, a je s svojo odločitvijo čakala na sporočilo iz Tirane.

Zdaj bo treba hitro najti alternativo in največkrat se za uničenje okoli 1.000 ton kemičnega orožja omenja Francija. Norveška je že predtem sporočila, da bojnih strupov sami niso sposobni uničiti.

So pa v Oslu obljubili, da bodo v sirska pristanišča poslali civilno tovorno ladjo in fregato, da bi naložili kemično orožje in ga prepeljali na dogovorjeno destinacijo za uničenje.

Očitki protestnikov
Ameriško veleposlaništvo je po naznanilu Rame sporočilo, da spoštujejo odločitev Albanije, in izrazilo prepričanje, da bodo kemično orožje uničili v načrtovanem času.

ZDA so Albaniji v zameno za uničenje bojnih strupov, od sarina do gorčičnega plina, ponujale finančno nadomestilo, a vsota ni znana. Premier Rama je bil sicer naklonjen ameriški ideji.

Toda Rama ni računal z množičnim nasprotovanjem rojakov, ki so se v več tisočih zbrali na ulicah Tirane in Američanom med drugim očitali, da izkoriščajo svojo zvesto in revno zaveznico.