Švedska od Velike Britanije zahteva izročitev Assangea. Foto: EPA
Švedska od Velike Britanije zahteva izročitev Assangea. Foto: EPA
Rafael Correa
Levičarski ekvadorski predsednik Rafael Correa se je sam oklical za zapriseženega sovražnika pokvarjenih medijev in ameriškega imperializma. Foto: EPA

"Ekvadorska vlada, zvesta tradiciji zaščite tistih, ki so poiskali zatočišče na naših diplomatskih predstavništvih, se je odločila odobriti diplomatski azil gospodu Assangeu," je sporočil ekvadorski zunanji minister Ricardo Patino.

V Quitu so se za ta korak odločili, ker je ogrožena osebna varnost Assangea zaradi možnosti izročitve tretji državi brez ustreznih zagotovil in ker predstavljeni dokazi kažejo na to, da ne bo deležen pravičnega sojenja ob morebitni izročitvi ZDA.

Velika Britanija je takoj izrazila obžalovanje zaradi odločitve Ekvadorja, da podeli azil Assangeu. "Skladno z britanskimi zakoni je Assange izčrpal vse možnosti za pritožbo in britanske oblasti so ga dolžne izročiti Švedski," se je glasilo sporočilo z britanskega zunanjega ministrstva.

Kljub odobritvi azila je zelo malo možnosti, da bi lahko Assange zapustil ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu, ne da bi ga aretirali. Zato so se pojavile govorice, da bi se lahko do letališča odpravil v diplomatskem vozilu, skrit v "diplomatski vreči", ali pa bi mu podelili status ekvadorskega diplomata, s čimer bi dobil tudi imuniteto.

Assangeu ne bomo zagotovili varnega odhoda iz države, saj smo še vedno odločeni, da ga izročimo Švedski, je povedal britanski zunanji minister William Hague in dodal, da odločitev Ekvadorja ne bi smela služiti kot pobeg pred zakonitim sodnim procesom.

Švedska je zavrnila trditve vlade v Quitu, da Assange ne bi bil deležen pravičnega sojenja. "Naš trden pravni in ustavni sistem zagotavlja pravice vsem in vsakomur. Ostro zavračamo vse nasprotne obtožbe," je na Twitterju zapisal švedski zunanji minister Carl Bildt.

ZDA so medtem zavrnile obtožbe, da pritiskajo na britanske oblasti, da naj Assangea priprejo. Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland ni želela komentirati ekvadorske odobritve političnega azila Assangeu, a je dejala, da ZDA ne izvajajo pritiska na britanske oblasti.

"To je problem vpletenih držav in nimamo načrtov, da bi se v zadevo vmešali," je povedala.

Britanci grozili z akcijo na veleposlaništvu
Patino je v sredo razkril, da so britanske oblasti pisno zagrozile z vdorom v ekvadorsko veleposlaništvo, če to ne bo izročilo Assangea, ki se je tja zatekel pred napovedano izročitvijo Švedski, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o posilstvu in spolnem nadlegovanju.

Assange se boji, da bi ga švedske oblasti izročile ZDA, za katere je ustanovitelj WikiLeaksa postal eden izmed najhujših sovražnikov, potem ko je na spletni strani svoje organizacije objavil na tisoče zaupnih ameriških diplomatskih depeš in tudi umazane podrobnosti ameriške vojne v Afganistanu ter Iraku.

Britansko zunanje ministrstvo je zanikalo, da bi šlo za grožnjo, in je pojasnilo, da so želeli samo razjasniti, kakšna je britanska zakonodaja, česar bi se moral po njihovem mnenju zavedati tudi Ekvador.

Velika Britanija je dala Ekvadorju jasno vedeti, da tudi v primeru odobritve političnega azila Assangeu ne bo omogočila varnega prehoda čez državo.

Britanci naj bi Ekvador posebej opozorili na zakon iz leta 1987, ki omogoča odpravo diplomatskega statusa posameznemu poslopju, če ga tuja država ne uporablja več za svoje misije oz. za konzularno službo.

Pred odločitvijo o podelitvi azila se je pred ekvadorskim veleposlaništvom v Londonu, kjer je Assange že dva meseca, zbralo nekaj deset privržencev ustanovitelja WikiLeaksa. Tri protestnike je policija prijela, vendar še ni znano, zakaj se je odločila za ta ukrep.