"Berlusconi odstopi", protestniki pozivajo premierja. Foto: Reuters

Protest je organiziralo "gibanje proti Berlusconiju", ki ima tudi svojo spletno stran, na kateri so zapisali, da je protest v Rimu prvi na svetu, ki poteka tudi prek medmrežja. Svoje nezadovoljstvo z italijanskim predsednikom vlade bodo protestniki izražali še v Londonu, Parizu in Sydneyju. Gibanju se je na socialni spletni mreži Facebook od oktobra pridružilo več kot 360.000 ljudi.

Organizatorji so upali, da se jim bo v Rimu pridužilo 300.000 ljudi. Več voditeljev opozicijskih strank se je sodelovanju na protestih odreklo, ker jih ne želijo spolitizirati. "Nismo se zbrali, da bi se šli vojno v opoziciji, temveč, da zahtevamo odstop Berlusconija, ki ga bolj zanimajo lastni lobistični interesi kot težave Italijanov," je dejal Antonio Di Pietro, predsednik stranke Italija vrednot, sicer pa eden izmed pobudnikov protesta.

Med protestniki je bilo veliko zastav vijoličaste barve, ki so jo organizatorji izbrali za simbol "italijanske vijoličaste revolucije". Shod se je končal na rimskem trgu San Giovanni z rockovskim koncertom.

Spolni škandali in sodni procesi
Med drugim so protestniki premierju in medijskemu mogotcu očitali konflikt interesov. Berlusconijeva priljubljenost je od njegove tretje izvolitve aprila lani padla na najnižjo raven. Vedno več Italijanov je sitih obtožb o spolnih škandalih in vpletenosti v primere korupcije svojega premierja. Za najnovejši škandal je v petek poskrbel nekdanji mafijec, ki je pred sodiščem zatrdil, da se je Berlusconi na začetku politične kariere pogajal z mafijo za politično podporo na Siciliji.

Berlusconi: Umazana kampanja proti meni
Premier odogovarja, da je njegova vlada naredila več kot katera koli druga v zadnjih 20 letih za boj proti organiziranemu kriminalu ter da so domneve o vpletenosti v korupcijo in poročanje o spolnih škandalih del kampanje komunističnih sodnikov in opozicijskih medijev, da bi uničili njegovo politično kariero.