Spopadi med protestniki in pripadniki varnostnih sil v Kairu se nadaljujejo tudi tretji dan. Foto: EPA
Spopadi med protestniki in pripadniki varnostnih sil v Kairu se nadaljujejo tudi tretji dan. Foto: EPA
Kairo
Trg Tahrir je znova prizorišče spopadov med protestniki in policijo. Tokrat protestniki nasprotujejo ustavnim spremembam, ki bi okrepile moč vojske. Foto: EPA
Spopadi v Kairu

Na osrednjem trgu Tahrir v Kairu se že tretji dan nadaljujejo spopadi med varnostnimi silami in protestniki, nezadovoljnimi z razmerami v Egiptu. V nasilju je umrlo že 33 ljudi.

V noči z nedelje na ponedeljek so med varnostnimi silami in protestniki znova izbruhnili spopadi. Varnostne sile so v nedeljo izpeljale obsežno akcijo, s katero so za slabo uro izpraznile osrednji trg v Kairu, a so se protestniki kmalu vrnili in nadaljevali izražanje svoje nejevolje. Več sto protestnikov je na trgu vztrajalo vso noč, protestniki so v policijo in vojsko metali kamne in molotovke, ti pa so se odzvali z uporabo solzivca in gumijastih nabojev.

Tudi v ponedeljek zjutraj se spopadi nadaljujejo, policija in vojska pa proti več tisoč demonstrantom, ki so se zbrali na trgu, občasno še vedno uporabita gumijevke in solzivec.

Trije dnevi, 33 mrtvih
V treh dneh spopadov s policijo je umrlo že 33 protestnikov, najmanj 1.750 pa je bilo ranjenih, med njimi tudi več deset pripadnikov varnostnih sil. Vse ranjene so oskrbeli v začasnih klinikah, ki so jih postavili na ulicah. Spopadi med protestniki in policijo so potekali tudi v nekaterih drugih mestih, med njimi v Aleksandriji, Suezu in Asuanu.

Zaradi spopadov in nasilja v središču Kaira je že odstopil egiptovski minister za kulturo Emad Abu Gazi. "Odstopil sem kot izraz protesta zaradi odgovora oblasti do protestnikov na trgu Tahrir," je po poročanju egiptovske tiskovne agencije Mena povedal minister.

Protestniki hočejo hitrejši prenos oblasti na civilno vlado
Protesti, s katerimi protestniki izražajo svoje nasprotovanje ustavnim spremembam, s katerimi bi trenutno vojaško vodstvo po volitvah še utrdilo svojo moč, mečejo slabo luč na parlamentarne volitve, ki so napovedane za čez teden dni. Protestniki od vojske zahtevajo hitrejši prenos oblasti na civilno vlado in sojenje odgovornim za nasilno zatrtje februarskih protestov proti Mubaraku.

Protestniki teden dni pred volitvami, prvimi po padcu dolgoletnega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka na začetku leta, opozarjajo, da želi vojska na vsak način ohraniti oblast v državi, vojaški svet, ki ga vodi Mohamed Husein Tantavi, pa ves čas trdi, da bo poskrbel, da bo država mirno prešla v demokracijo.

Oblasti odločene, da volitve bodo
Predstavniki začasne vlade so v izjavi za javnost sporočili, da bodo volitve čez teden dni izpeljali, ob tem pa so pohvalili sile ministrstva za notranje zadeve, ki so se vzdržale in proti protestnikom niso uporabile strelnega orožja, ampak zgolj "zakonita sredstva", kot je solzivec. Vojaški svet je sporočil, da obžaluje proteste, in ponovil zavezo, da čez teden dni izpeljejo svobodne volitve.

Parlamentarne volitve naj bi se začele 28. novembra, ves volilni proces pa naj bi trajal tri mesece. Zmago si lahko obeta Muslimanska bratovščina oziroma njena stranka Svoboda in pravičnost, ki nasprotuje smernicam, ki jih prehodna egiptovska vlada predlaga za oblikovanje nove ustave. Vojska naj bi oblast v državi dokončno predala po predsedniških volitvah, katerih datum pa še ni določen.

Incident na sinajskem polotoku
O incidentu poročajo tudi s polotoka Sinaj, kjer je bil v spopadu z islamskimi skrajneži, ki jih sumijo napadov na plinovod, ubit policist, njegov kolega pa je bil ranjen. Spopad je izbruhnil, ko sta hotela policista v mestu El Ariš na severu sinajskega polotoka aretirati več pripadnikov islamističnega gibanja Takfer Val Hidžra. Ti so osumljeni napadov na plinovod, ki iz Egipta dobavlja plin Izraelu in Jordaniji, ter na policijske postaje. Po spopadu so osumljenci pobegnili.

Spopadi v Kairu