Libijski otroci izražajo podporo svojemu voditelju, polkovniku Moamerju Gadafiju. Foto: EPA
Libijski otroci izražajo podporo svojemu voditelju, polkovniku Moamerju Gadafiju. Foto: EPA
Dim se dviga iz obstreljenih stavb v Misrati. Foto: EPA

Član narodnega sveta v Misrati Nuri Abdulah Abdulati je pojasnil, da prej niso želeli prihoda tujih vojakov v državo, a je to bilo, še preden je Gadafi začel obstreljevati z letali in raketami. "Zdaj gre za življenje in smrt," je poudaril in dodal, da za pomoč kopenskih sil prosijo na podlagi "človekoljubnih in islamskih načel, da nekdo pride in ustavi ubijanje".

V napadu Gadafijevih sil na Misrato je umrlo pet civilistov, BBC pa poroča, da sta umrla dva zahodna novinarja, še dva pa sta bila ranjena.

Uporniki v Misrati, ki jo Gadafijeve sile oblegajo že več kot mesec dni, še posebej silovito pa zadnjih deset dni, nimajo neposrednega stika s koalicijskimi silami. Abdulati je povedal, da je prošnjo poslal prejšnji teden začasnemu narodnemu svetu v Bengaziju, da pa doslej še niso prejeli odgovora.

Francija in Italija sta nato sporočili, da bosta v Libijo poslali manjše enote vojaških oficirjev, ki bodo libijskim upornikom pomagali v boju s silami, zvestimi libijskemu voditelju Gadafiju.

Francoski zunanji minister proti napotitvi sil
Francoski zunanji minister Alain Juppe je sicer že prej dejal, da Francija odločno nasprotuje napotitvi kopenskih enot v Libijo, tudi posebnih enot, ki bi vodile letalske napade. Premier Francois Fillon pa je na drugi strani napovedal okrepitev francoskih vojaških prizadevanj z letalskimi silami, da bi preprečili Gadafijevim silam napade na civiliste.
Britanski zunanji minister William Hague je sicer v torek sporočil, da bo Velika Britanija libijskim upornikom poslala 20 vojaških svetovalcev, ki pa ne bodo sodelovali pri urjenju ali načrtovali vojaških operacij proti Gadafijevim silam. Pomagali jim bodo pri razvoju vojaške organizacijske strukture, komunikacij in logistike ter usklajevali človekoljubno in zdravniško pomoč.
Libijski zunanji minister Abdelati Labidi je za BBC že dejal, da bo njihov prihod škodil možnostim za mir v državi in da bo podaljšal spopade.
Gadafijev sin verjame v zmago
Medtem je Gadafijev sin Saif Al Islam izrazil prepričanje, da bodo uporniki premagani. "Razmere se vsak dan spreminjajo nam v prid," je dejal na srečanju v mestni hiši, ki ga je prenašala televizija Allibja. Dodal je, da se Gadafijev režim ne bo maščeval upornikom, ker so ga hoteli strmoglaviti.

Opozoril pa, da bodo na uporabo nasilja "odgovorili z nasiljem". Za upornike v Misrati in Zentenu je dejal, da so "preprodajalci mamil ali poslovneži, ki se želijo izogniti plačilu milijonskih posojil".