Gotovina je bil na begu od vložitve obtožnice leta 2001 do leta 2005, ko so ga prijeli na Kanarskih otokih. Foto: EPA
Gotovina je bil na begu od vložitve obtožnice leta 2001 do leta 2005, ko so ga prijeli na Kanarskih otokih. Foto: EPA
Ivan Čermak
Čermak je bil razglašen za nedolžnega glede vseh točk obtožnice. Foto: Reuters
Mladen Markač
Markač je bil obsojen na 18 leta zapora. Foto: Reuters
Burni odzivi Hrvaške na sodbo

Za Gotovino je sodišče odločilo, da je kriv organiziranja vojaške kampanje, s katero so hoteli iz Krajine za vedno odstraniti tamkajšnje srbsko prebivalstvo. Odgovoren je tudi za smrt več deset ljudi in za bombardiranje mest ter vasi, v katerih so bili ubiti civilisti.

Gotovina je skupaj z Markačem kriv izgona, deportacije, ropanja, uničevanja, nečloveških dejanj in okrutnega ravnanja, medtem ko sta bila oba oproščena točke obtožnice, ki ju je bremenila nasilnega preseljevanja ljudi.

Po ugotovitvi sodišča je Gotovina "s svojimi postopki znatno prispeval k skupnemu zločinskem podvigu" in se ga tudi udeležil. Gotovina je poveljeval vsem enotam na območju Splita, vključno s Kninom, bil pa je nadrejen tudi vojaški policiji.

Sodišče je sklenilo, da je Gotovina zahteval "kaznive" napade na Knin, Gračac, Benkovac in Obrovac, hkrati pa ni niti preprečil niti kaznoval storilce zločinov.

Markač ni razkril in preprečil zločinov
Tudi pri Markaču je sodišče ugotovilo, da je sodeloval pri zločinskem podvigu, nadziral posebne policijske enote in zahteval topniški napad na Gračac. Obsodili so ga, ker ni storil ničesar, da bi razkril storilce vojnih zločinov med podrejenimi pripadniki enot in jim tudi ni preprečil zločinov.

Pri Gotovini so kot olajševalno okoliščino upoštevali njegovo obnašanje v priporu, pri Markaču pa njegovo zdravstveno stanje.

Za generala Čermaka so odločili, da je nedolžen v vseh točkah obtožnice in ni sodeloval pri skupnem zločinskem podvigu. Sodišče je ukazalo, naj ga takoj izpustijo na prostost in general, ki je v zaporu blizu Haaga preživel sedem let, je pozno popoldne priletel v Zagreb, kjer ga je na letališču pričakala hrvaška premierka Jadranka Kosor.

Odvetnika napovedala pritožbo
Sodba ni pravnomočna in odvetniki Gotovine ter Markača so že napovedali pritožbo na odločitev haaškega sodišča.

Sodnik Alphons Orie je med izrekom razsodbe povedal, da je bil cilj pokojnega predsednika Franje Tudjmana in vojaškega vrha prisilna in stalna preselitev srbskega prebivalstva iz Krajine.

Haaško tožilstvo je zahtevalo 27 let zapora za 55-letnega Gotovino, 23 let za 55-letnega Markača in 17 let za 61-letnega Čermaka. Pred tokratno razsodbo je haaško sodišče od 125 obtoženih samo dvanajstim izreklo oprostilno sodbo.

Gotovino aretirali v Španiji
Medtem ko sta se Markač in Čermak marca leta 2004 prostovoljno vdala haaškemu sodišču, pa so Gotovino prijeli med begom decembra leta 2005 v Španiji. Sojenje se je začelo 11. marca 2008. V 303 delovnih dneh sodišča je bilo zaslišanih 145 prič.

Burni odzivi Hrvaške na sodbo