Pogled na nekdaj luksuzno ladjo od blizu. Foto: Reuters
Pogled na nekdaj luksuzno ladjo od blizu. Foto: Reuters
Costa Concordia
Costa Concordia bo ob otočku Giglio v pokončnem položaju ostala še najmanj do pomladi. Foto: EPA
Costa Concordia je dvignjena

Dvigovanje poškodovane ladje je trajalo 19 ur, ob 4. uri zjutraj pa so se oglasile sirene, kar je bil znak, da so ladjo dvignili v pokončni položaj in da je operacija končana. Akcijo so spremljali številni ljudje, ki so konec zahtevne operacije pospremili s ploskanjem, pomočnik župana otoka Giglio Mario Pellegrini pa je dejal, da je "v šoku".

"Rotacija je končana. Ladja je v pokončnem položaju in zdaj smo na točki nič," je povedal vodja italijanske civilne zaščite Franco Gabrielli. Ladjo so dvignili s hidravličnim sistemom, najprej so jo morali dvigniti s skale, na katero je nasedla, nato pa še obrniti za 65 stopinj. Ladja zdaj stoji v vodi na podvodnih stebrih, ki so jih zavrtali v morsko dno. Strokovnjaki so operacijo označevali za tvegano, saj so se bali, da se bo ladja med njo prelomila.

Ladja bo ostala na svojem mestu do pomladi
Južnoafričan Nick Sloane, strokovnjak za reševanje ladij, ki je vodil akcijo, je na koncu dejal, da si je oddahnil. "Še nikoli nismo izvedli operacije takšnega obsega," je povedal in dodal: "Celotna ekipa je ponosna na to, kar smo dosegli. Številni niso verjeli, da nam bo uspelo. Dobro se počutim, zdaj je čas za pivo". Ob tem je napovedal še, da bodo zdaj ladjo podrobno pregledali in ocenili škodo, ter izrazil prepričanje, da je ladja, glede na to, da je uspešno prestala dvigovanje, dovolj močna za plovbo.

Vodja civilne zaščite Gabrielli pa je ob tem pojasnil, da je tista stran ladje, ki je bila 20 mesecev pod vodo, zarjavela in bo po navedbah strokovnjakov potrebovala večja popravila. Zato ladje za križarjenje ne bodo odstranili pred prihodnjo pomladjo, nato pa naj bi jo odvlekli v eno od italijanskih pristanišč in razrezali.

Vodja tehnične službe Costa Cruisa Franco Porcellacchia je izjavil: "Rotacija je potekala, kot smo si želeli. Rekel bi, da je bila operacija popolna".

Operacija je stala 600 milijonov evrov
Stroški celotne operacije, ki sta jo izvedli italijansko in ameriško podjetje Micoperi in Titan, naj bi presegli 600 milijonov evrov, krile pa jih bodo zavarovalnice. V operaciji je sodelovalo 500 inženirjev in potapljačev, ki so ladjo na podvig pripravljali skoraj celo leto.

Reševalci, ki so bili prav tako navzoči med akcijo, bodo zdaj skušali najti še trupli dveh še vedno pogrešanih po nesreči, italijanske potnice in indijskega člana osebja.

Kapitan še vedno pred sodiščem
290 metrov dolga Costa Concordia je nasedla 13. januarja 2012 in se prevrnila. Na krovu je bilo takrat več kot 4.000 potnikov iz 70 držav, umrlo pa je 32 ljudi. Tragedijo naj bi povzročil kapitan Francesco Schettino, ki se še vedno zagovarja pred sodiščem. Grozi mu do 20 let zapora.

Gospodarstvo na otoku Giglio je odvisno predvsem od turizma in domačini se pritožujejo, da se je zaradi nasedle ladje v zadnjih dveh poletjih pošteno zmanjšalo število obiskovalcev.

V spodnjem posnetku si lahko pogledate, kako je potekalo reševanje Coste Concordie.

Costa Concordia je dvignjena