Kosorjeva in Pahor sta pogovore začela ob kaminu. Foto: MMC RTV SLO
Kosorjeva in Pahor sta pogovore začela ob kaminu. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Po pogovorih sta se premierja odpravila na snežno plažo, kjer sta pozdravila nekaj smučarjev ter si na zraku privoščila čaj. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor in Jadranka Kosor
Na tiskovni konferenci, kjer se je gnetlo novinarjev in fotografov, sta premierja povedala, da sta navdušena nad potekom odnosov med državama in da upata, da se bodo še okrepili. Foto: MMC RTV SLO
Tiskovna konferenca Pahorja in Kosorjeve
Srečanje Pahor-Kosor

Na tiskovni konferenci po srečanju v Kranjski Gori je Borut Pahor povedal, da sta s kolegico in prijateljico Kosorjevo nadaljevala delovna srečanja, ki želijo rešiti in vsestransko poglobiti prijateljstvo ter rešiti druga vprašanja, ki so ostala odprta, potem ko sta vladi rešili najtežje vprašanje v zadnjih 18 letih, vprašanje meje.

Sogovornika sta povedala, da sta sklenila, da bosta državi na ravni obeh vlad ustanovili mešano komisijo, ki bo naredila inventar odprtih vprašanj, postavila diagnozo težave in predstavila predlog rešitev. "Ko bodo znani problemi, bomo na ravni ministrstev in vlad obeh držav vprašanja rešili. Ureditev mejnega vprašanja nam omogoča, da se lotimo drugih vprašanj, da poglobimo odnose in odpremo novo poglavje sosedskih odnosov," je povedal Pahor.

Kosorjeva je ob tem povedala, da dogovor o ustanovitvi komisije kaže na pripravljenost prijateljskih vlad, da nadaljujeta reševanje medsebojnih vprašanj. Oba premierja sta se zavzela, da bosta obe vladi čim prej imenovali člane te mešane komisije, da bo lahko začela delovati čim hitreje.

Pahor: Ne gre za slovensko blokado
Premierja, ki sta tudi na tiskovni konferenci pokazala, da sta velika prijatelja, sta povedala, da sta na srečanju pregledala tudi odprta vprašanja, ki zadevajo pogajanja med Hrvaško in Evropsko unijo. Slovenija ima namreč zadržke na tri hrvaška pogajanja, ribištvo, okolje ter zunanjo, varnostno in obrambno politiko. Borut Pahor je povedal, da tu ne gre za blokado ali načelne zadržke slovenske strani, ampak da gre za zadržke, ki se tičejo vseh 27 članic Evropske unije.

Pahor je povedal tudi, da je želja obeh premierjev, da bi vsaj dve od treh odprtih vprašanj rešili do naslednje pristopne konference in da bo Hrvaška lahko dokončno zaprla poglavja. Kosorjeva je ob tem povedala, da so leto 2010 določili za leto, ko bo Hrvaška končala pogajanja z EU-jem, in da verjame, da bodo do naslednje pristopne konference naredili velik korak.

Premierja sta na tiskovni konferenci povedala še, da bosta znova oživila mešan odbor za gospodarstvo, ki je bil ustanovljen leta 2005, a ni nikoli resnično zaživel. "Pomen gospodarskega sodelovanja je velik za obe državi, zato sva se odločila, da začnemo aktivno sodelovati. Obe državi bosta imenovali člane tega odbora, ki se bodo sešli februarja v Zagrebu," je povedal slovenski premier.

Slovenija in Hrvaška na pomoč Balkanu
Pahor in Kosorjeva sta se dogovorila tudi, da bosta ustanovila pobudo za konferenco Zahodnega Balkana in za članstvo teh držav v Evropski uniji. "Imamo države, ki si želijo postati članice, zato bova na konferenco povabila predstavnike Unije ter predsednike vlad in držav jugovzodne Evrope in Balkana, ki si želijo v Evropsko unijo," je povedal Pahor. Kosorjeva je ob tem dodala, da bo to odprlo nov list ne samo v sodelovanju Slovenije in Hrvaške, ampak tudi v sodelovanju med vsemi državami jugovzhodne Evrope. "To je sporočilo upanja za Hrvaško in za druge sosede. Slovenija kot članica EU-ja in Nata ter Hrvaška kot članica Nata in skorajšnja članica Unije lahko skupaj pomagava našim sosedom," je še povedala Kosorjeva.

Pahor je povedal, da je imel čast osebno po telefonu čestitati novemu hrvaškemu predsedniku Ivu Josipoviću in mu zaželeti vse najboljše pri opravljanju njegove naloge. "Želim si, da bi tudi on prispeval k temu, da bomo izkoristili vse priložnosti, ki nam jih je ponudil dogovor o arbitražnem sporazumu," je povedal Pahor.

Pahor in Kosorjeva prihodnjič na Jadranu
Kosorjeva je na koncu tiskovne konference povedala še, da je zelo vesela, da je arbitražni sporazum pohvalil tudi papež Benedikt XVI., kar je zelo pomembno in veliko priznanje za obe državi. Svojemu gostitelju se je zahvalila za lep sprejem in povedala, da bi z veseljem še ostala v Kranjski Gori in se sankala ter smučala. Povedala je tudi, da sta se s Pahorjem že dogovorila za novo srečanje, za katerega datum še ni določen, potekalo pa bo nekje na Jadranski obali.

Pahor: "Ogenj med nama ne bo ugasnil"
Slovenski premier Pahor si je za tokratno srečanje izbral romantičen hotel v Kranjski Gori. Hrvaško premierko Kosorjevo je ob prihodu toplo pozdravil, nato pa sta se sogovornika umaknila v sobo s kaminom, kjer sta skušala rešiti še preostala odprta vprašanja med državama. Med fotografiranjem se je Pahor pošalil in Kosorjevi dejal, da ogenj med njima ne bo ugasnil.

Premierja sta pogovore nadaljevala še med delovnim kosilom, potem pa sta imela kratko novinarsko konferenco. Nato sta se skupaj sprehodila po kranjskogorskem smučišču in si na zraku privoščila skodelico čaja.

Tiskovna konferenca Pahorja in Kosorjeve
Srečanje Pahor-Kosor