Predsedniška palača pred in po potresu. Foto: Reuters
Predsedniška palača pred in po potresu. Foto: Reuters
Haiti
Pod ruševinami je še vedno več tisoč ljudi, ki jih ne morejo rešiti. Foto: Reuters
Haiti
Karta prikazuje epicenter potresa. Foto: Reuters
Haiti
Haiti ima deset milijonov prebivalcev in velja za najrevnejšo državo na zahodni polobli. Foto: EPA
Haiti
Revni Haiti se sam ne bo mogel spopasti s posledicami katastrofalnega potresa. Foto: Reuters
Haiti
K pomoči prizadetemu Haitiju je pozval tudi papež Benedikt XVI. Foto: Reuters
Intervju z Renatom Vidrihom
Smrtonosen potres na Haitiju

Čeprav natančnega števila žrtev še vedno ni, je haitijski premier Jean-Max Bellerive dejal, da bi se število žrtev lahko povzpelo nad 100.000. Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun pa je dejal, da pogrešajo okoli 200 zaposlenih delavcev. Med drugim je umrl tudi vodja misije ZN-ja na Haitiju, Tunizijec Hedi Annabi. Po podatkih Rdečega križa je posledice potresa občutilo tri milijone ljudi. Pomoč že prihaja z vseh koncev sveta. Med drugim bo EU za pomoč Haitiju namenil tri milijone evrov. Številne države pošiljajo tako denar kot reševalce in oskrbo za prvo pomoč.

Kot je za MMC dejal uradni govorec MZZ-ja Milan Balažic, na Haitiju med potresom ni bilo Slovencev. Ali bo Slovenija v oslabljeno državo poslala reševalne ekipe in pse slednike, bo znano jutri ali pojutrišnjem, je še za MMC dejal Balažic.

Najmočnejši potres v 200 letih
Epicenter do zdaj najmočnejšega potresa v zadnjih 200 letih na Haitiju, ki je povzročil pravo uničenje v tej otoški državi, je bil 15 kilometrov zahodno od prestolnice Port-au-Prince. Potres so čutili tudi v Dominikanski republiki, ki si s Haitijem deli otok Hispaniola, in celo na Kubi.

Zaradi plitvega epicentra, ki je bil le deset kilometrov pod površjem, se je še povečala rušilna moč potresa, ki so mu sledili popotresni sunki, nekateri z močjo več kot 5. stopnje po Richterjevi lestvici.

Katastrofalne razsežnosti potresa
V potresu so bile uničene številne hiše, hoteli, upravne zgradbe in tudi predsedniška palača, ki je porušena do temeljev. Predsednik Rene Preval in njegova žena sta potres preživela.

V minuti po potresu so se prestrašeni prebivalci zbrali na ulicah prestolnice, ki je posejana s trupli, z ranjenci in ruševinami. Združeni narodi so sporočili, da pogrešajo več članov svojega osebja, potem ko se je zrušila petnadstropna stavba, kjer je imela mednarodna organizacija svoj sedež v državi.

Zaradi pretrganih telefonskih zvez in izpada elektrike je zelo težko usklajevati reševanje na terenu in pridobiti zanesljive podatke o žrtvah in škodi, toda predstavniki človekoljubnih organizacij, ki so na Haitiju, predvidevajo, da bo mrtvih več sto ali celo več tisoč ljudi. "Mislim, da je govoriti o več sto žrtvah podcenjevanje," je za BBC dejal vodja operacij organizacije Hrana za revne Rachmani Domersant.

Po razpoložljivih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva na Haitiju ni slovenskih državljanov, ministrstvo pa je v stiku s kolegi iz drugih držav članic EU-ja, ki imajo svoja predstavništva na Haitiju, in spremlja razmere. Ministrstvo opozarja, da slovenski državljani niso obvezni ministrstvu ali najbližjemu diplomatskemu predstavništvu Republike Slovenije sporočati svojih potovanj v tujino, če želijo, pa to lahko storijo s posredovanjem informativnega obrazca, ki je dosegljiv na spletnih straneh ministrstva za zunanje zadeve.

Mike Blanpied iz ameriškega geološkega središča meni, da je glede na lokacijo in moč potresa prizadeto območje, na katerem živi okoli tri milijone ljudi. Ker je bil epicenter potresa na kopnem, mu je bilo izpostavljeno veliko več ljudi, kot če bi se tla tresla pod morjem.

Veleposlanik Haitija v ZDA je razmere po potresu opisal kot katastrofo in po njegovih ocenah bo škode za več milijard dolarjev. Takojšnjo pomoč najrevnejši državi na zahodni polobli je kmalu po potresu napovedal ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da je z mislimi in molitvijo s prebivalci Haitija.

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je sporočila, da bodo ZDA zagotovile vojaško in civilno pomoč. Pomoč je obljubil tudi njen mož in nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton, ki je posebni odposlanec ZN-a za Haiti. Na Haitiju je nastanjenih okoli 9.000 pripadnikov ZN-a, ki skrbijo za stabilnost karibske države.

Veleposlanik Haitija v Berlinu Jean Robert Saget je države po svetu pozval k čimprejšnji pomoči, po njegovih besedah pa ljudje trenutno najbolj potrebujejo hrano, šotore in medicinsko pomoč. Veliko težavo predstavlja v potresu uničeno letališče v prestolnici, zato Saget svetuje, da bi lahko pomoč pošiljali prek sosednje Dominikanske republike.

"Haitiju bomo stali ob strani"
Pomoč Evropske unije bo usklajevala predsedujoča Španija, ki je že napovedala, da bo na Haiti odpotovalo 18 španskih reševalcev s sedmimi reševalnimi psi. Francoska civilna zaščita namerava poslati okoli 130 reševalcev s šestimi reševalnimi psi, medtem ko je Velika Britanija že poslala skupino, ki naj bi presodila razmere na terenu.

Nemčija je že zagotovila milijon evrov pomoči za prizadete v potresu. "Pretresen sem nad domnevnimi razsežnostmi posledic potresa," je povedal nemški minister po telefonskem
pogovoru z nemškim veleposlanikom na Haitiju. "Nemčija bo Haitiju stala ob strani z vsemi vrstami potrebne pomoči," je še zagotovil.
Opozorilo pred cunamiji preklicano
Ameriška nacionalna vremenska služba je po potresu izdala opozorilo pred morebitnim cunamijem za Haiti, Dominikansko republiko in Bahame, vendar so ga pozneje preklicali. Telefonske zveze s Haitijem so bile uvodoma tako slabe, da informacij o posledicah niso imeli niti diplomatski predstavniki Haitija v ZDA.

Na današnji dan pred devetimi leti je srednjeameriško državo Salvador prizadel hud potres, ob katerem so se tla tresla kar 40 sekund, temu pa je sledilo še več močnih popotresnih sunkov. Umrlo je več kot tisoč ljudi, med njimi so mnoge žive pokopali zemeljski plazovi, ki so se sprožili zaradi tresenja tal.

Intervju z Renatom Vidrihom
Smrtonosen potres na Haitiju